‘Corona Test’ verdubbelt kansen om via ivf zwanger te raken

thinkstock
Een team van onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die de kansen op een zwangerschap via in-vitrofertilisatie (ivf) in combinatie met ICSI verdubbelt. ICSI is een meer gespecialiseerde vorm van ivf die vandaag het vaakst gebruikt wordt. Met de zogenaamde Corona Test wordt de kwaliteit van de eicellen getest, zodat het beste embryo geselecteerd en teruggeplaatst kan worden in de baarmoeder.

Bij de test worden in een laboratorium de zogenaamde "coronacellen" geanalyseerd. Dat zijn de cellen die aan de buitenkant van de eicel zitten, en een beetje te vergelijken zijn met een eierschil. Bij de klassieke ivf-behandelingen worden ze weggegooid, terwijl ze eigenlijk een goede indicatie van de kwaliteit van de eicel zijn. Door ze te analyseren kunnen de dokters het embryo van de beste eicel uitkiezen die de grootste kans op een zwangerschap biedt, en deze terugplaatsen. 

Uit studies met meer dan honderd patiënten in het UZ Brussel bleek dat het zwangerschapspercentage verdubbelde door de toepassing van de test. De techniek kan ook toegepast worden bij vrouwen die hun eicellen wensen in te vriezen voor later gebruik. 

"Met deze test hopen we meer paren sneller aan een kind te helpen. Ons motto is één poging, één kind", vertelt prof. dr. Johan Smitz, mede-oprichter van Fertiga. Fertiga is een spin-off van de VUB die de exclusieve rechten heeft op de test, en deze verder gaat ontwikkelen en commercialiseren. Voorlopig kunnen vrouwen uit Centraal-Europese landen, van wie de coronacellen Brussel binnen twee tot vier uur kunnen bereiken, een beroep doen op de test. De bedoeling is om de techniek op langere termijn ook op andere plekken in de wereld beschikbaar te maken. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Cletus Clint

    Misschien omdat IVF oneindig minder complex is dan adoptie misschien? Wie stort zich nu vrijwillige in zo'n hel? Bovendien is het ook doodnormaal en evolutionair te verklaren waarom men een kind van zichzelf wil. De enige bestaansreden is zich voort te planten.

  • Nicole Vogelaere

    Heb dit eigenlijk nooit gesnapt waarom moet het per se een kind van jezelf zijn? Het zal betaalbaarder zijn dan klonen misschien? Staat weer rakelings tegenover het abortus dilemma. Of dit een vooruitgang is....