"Catastrofale botsing tussen Sojoez en ruimtestation ISS nipt voorkomen"

De Sojoez-capsule aan het ruimtestation ISS.
GETTY De Sojoez-capsule aan het ruimtestation ISS.
Bij de koppeling van een bemande Russische Sojoez-capsule aan het Internationaal Ruimtestation ISS is dinsdag een catastrofale botsing nipt vermeden, zo heeft het gezaghebbende Russianspaceweb.com vandaag onder aanhaling van 'bronnen' gemeld.

Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan steeg dinsdag om 12.03 uur Belgische tijd de Sojoez TMA-19M op, met drie mensen aan boord: de Russische veteraan Joeri Malentsjenko, de Amerikaan Tim Kopra en de Brit Tim Peake namens het Europese Ruimtevaartbureau ESA.

De Sojoez volgde het "korte" traject naar de spacemeccano. Toen de capsule nog maar enkele meters van het ISS was verwijderd brak het automatische naderings- en koppelingssysteem Kurs echter de procedure af, en vuurde raketjes af om de Sojoez weer van de kolos te laten wegvliegen. Een reservesysteem raakte om een onbekende reden niet aan de praat.

Gezagvoerder Malentsjenko schakelde op handbesturing over. Maar hij had twee pogingen nodig om de Sojoez met negen minuten vertraging om 18.33 uur Belgische tijd dan toch in de koppelingskraag van de Russische module Rassvet te laden glijden, aldus de website. Bij de eerste poging naderde de capsule sneller dan normaal. Enkele meters voor die koppelingskraag week ze van het traject af. Malentsjenko slaagde er echter in zijn ruimteschip te stabiliseren.

Kort na de koppeling rapporteerde de kosmonaut aan de vluchtleiding Tsoup dat hij bij zijn eerste poging de koppelingskraag onvoldoende kon zien en zich pas in de laatste minuut realiseerde dat er een probleem was.

Officieel is er nog geen verklaring voor het incident waarbij volgens veteranen van de Russische ruimtevaart een potentiële ramp op het nippertje is vermeden.

Volgens een door het Russianspaceweb.com geciteerde commentator van het gezaghebbende ruimtevaartmagazine Novosti Kosmonanavtiki zou een stuurraketje van de Sojoez de boosdoener zijn geweest.

De handelingen van Malentsjenko worden nu tot op het bot uitgespit naar mogelijke fouten. Ook in het vizier is de flamboyante vluchtleider en ex-kosmonaut Vladimir Solovjov die op het hoogtepunt van de crisis was tussenbeide gekomen en daarbij over twee bevoegden bij de Tsoup was gesprongen, aldus de website.

De drie nieuw aangekomenen moeten het tot 5 juni uitzingen in het ruimtestation, waar nu weer zes mensen wonen en werken.

EPA
De lancering van de Sojoez-raket.
EPA De lancering van de Sojoez-raket.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.