"Cannabisgebruikers verliezen een vijfde van langetermijngeheugen"

PHOTO_NEWS
Jongeren die op jonge leeftijd dagelijks cannabis roken, lopen daarbij hersenschade op. Hun langetermijngeheugen gaat er een vijfde op achteruit, zo beweert een nieuwe studie van de Amerikaanse Northwestern University.

Bij jongeren die voor hun twintigste gedurende drie jaar dagelijks cannabis rookten, heeft het hersendeel hippocampus een abnormale vorm. Ook presteren ze bijna 20 procent slechter op vragen die het langetermijngeheugen testen.

"De geheugenprocessen die aangetast lijken door cannabisgebruik gebruiken we elke dag om veelvoorkomende problemen op te lossen en onze relaties met vrienden en familie te onderhouden", zo zegt professor John Csernansky, een van de leiders van het onderzoek aan de Amerikaanse Northwestern University.

Het is de eerste keer dat vastgesteld wordt dat hersendelen een andere vorm aannemen bij zware cannabisgebruikers. Uit de studie, gepubliceerd in het vakblad Hippocampus, blijkt dat hoe langer deelnemers aan cannabis blootgesteld worden, hoe groter de vervorming van de hersenen is.

Er namen 97 mensen deel aan de studie, die op 16- of 17-jarige leeftijd begonnen waren dagelijks cannabis te gebruiken, en dat gedurende minstens drie jaar. De onderzoekers maakten gedetailleerde 'brain-mapping' scans van de deelnemers, twee jaar nadat de deelnemers gestopt waren cannabis te roken.