"Binnen 20 jaar ontdekken we buitenaards leven"

THINKSTOCK
Aliens bestaan zo goed als zeker. Dat is althans wat twee gerenommeerde onderzoekers gisteren zeiden tegenover het Amerikaanse Congres toen ze pleitten voor verdere subsidies voor het onderzoek naar buitenaards leven.

Volgens ABC News vertelde Dan Werthimer, directeur van het SETI onderzoekscentrum aan de Universiteit van Californië in Berkeley dat de mogelijkheid voor buitenaards microbieel leven "zo goed als 100 procent" is.

"In de laatste 50 jaar, heeft het bewijs zich langzaam opgestapeld dat de componenten en voorwaarden waarvan we geloven dat ze noodzakelijk zijn voor buitenaards leven veelvuldig voorkomen in ons sterrenstelsel", aldus Werthimer in zijn geschreven getuigenis. Hij voegde eraan toe dat "de mogelijkheid dat zich ergens leven heeft ontwikkeld, en misschien ook intelligent leven, aannemelijk is en dit om verder wetenschappelijk onderzoek vraagt."

Werthimers collega Seth Shostak, een astronoom aan het SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), gelooft dat de kans op het vinden van buitenaards leven groot is. "Als we buitenaards leven vinden zal dat in de komende twintig jaar gebeuren, mits de juiste financiering", aldus Shostak.

Shostak vervolgde dat: "Uit recente analyses van de data verzameld door ruimtetelescoop Kepler blijkt dat zoveel als 1 op 5 sterren een bewoonbare planeet ter omvang van de aarde in een baan rond de ster heeft. Zelfs als dit een kleine overschatting zou zijn, dan nog zou dit suggereren dat de Melkweg 10 tot 80 miljard neven van de aarde herbergt."

Er zijn, met andere woorden, meer dan genoeg mogelijkheden voor buitenaards (intelligent) leven, besluiten de onderzoekers. "Het zou bizar zijn, mochten we alleen zijn", aldus Werthimer.