'Belgische' plantensatelliet Proba-V gelanceerd

EPA
Van op de basis Kourou in Frans-Guyana is vanmorgen de derde 'Belgische' satelliet gelanceerd. De Proba-V-satelliet zal in zijn baan om de aarde worden gebracht dankzij de Europese Vega-raket, die om 04.06 uur Belgische tijd is opgestegen. Dat meldt het Europese Ruimtevaartbureau ESA. De satelliet gaat de komende jaren bijhouden wat er groeit en bloeit op aarde.

De 160 kilo wegende Proba-V is gebouwd door QinetiQ Space in Kruibeke. "Proba-V is nog geen kubieke meter groot, maar is niettegenstaande in staat om de twee dagen de mondiale vegetatie op onze planeet in kaart te brengen", zo staat in een fiche op de ESA-website.

De Proba-V (de V staat voor vegetatie) maakt elke twee dagen een complete kaart van de bossen en planten op de aarde. De sonde doet dat veel nauwkeuriger dan eerdere satellieten. Wetenschappers krijgen zo onder meer de kans om te zien wat voor gevolgen klimaatverandering precies heeft. Ook kunnen ze eerder waarschuwen voor hongersnood, als de satelliet ziet dat ergens een misoogst dreigt.

Gevolgen klimaatsverandering
"Met de gegevens is het onder meer mogelijk de gevolgen van de klimaatverandering in te schatten, het oppervlaktewater beter te beheren, de landbouw te volgen en de voedselveiligheid in de gaten te houden." Het is de derde door een Belgisch bedrijf gebouwde satelliet. De missie duurt zeker 2,5 jaar en mogelijk 5 jaar.

De Vega-raket heeft nog twee andere 'passagiers': de Vietnamese VNRED-Sat-1 en een door Estse studenten gebouwde nanosatelliet. Een eerste lanceerpoging werd zaterdag een half uur voor 'liftoff' afgeblazen omdat er te veel wind was op grotere hoogte.

BELGA
AFP
BELGA