Ga naar de mobiele website
^ Top

"Avondmensen voelen een soort permanente jetlag"

thinkstock
Ben jij eerder een nachtbraker dan een ochtendmens? Onderzoekers ontdekten een bepaalde genmutatie bij avondmensen, die verklaart waarom zij 's nachts langer actief blijven dan de gemiddelde mens. Hun innerlijke klok loopt langer, waardoor ze "permanent het gevoel van een jetlag hebben", aldus de onderzoekers.

Behoor jij tot de categorie mensen die pas levendig wordt na 21u 's avonds, en nooit voor 1u in bed belandt? Wetenschappers van The Rockefeller University ontdekten een bepaalde genmutatie bij avondmensen, waaruit blijkt dat hun gevoelsmatige interne klok trager loopt. Voor hen voelt het alsof een dag 24 en 1/2 uur duurt. Hun innerlijke klok komt niet overeen met de 24 uur die er in ons dagschema zitten, waardoor ze 's avonds de slaap niet kunnen vatten.

Leven op Mars

"De innerlijke klok van de avondmensen met die genmutatie loopt altijd een beetje langer dan bij anderen. Daardoor voelt het voor hen als een permanente jetlag," zo leggen de onderzoekers uit. "Dragers van de mutatie hebben eigenlijk langere dagen dan onze planeet hen geeft, dus ze zijn hun hele leven bezig met inhalen," aldus hoofdonderzoeker Alina Patke. Hun innerlijke ritme sluit beter aan bij het leven op Mars, waar een dag uit 24 uur en 39 minuten bestaat.

Slaaptips voor avondmensen

Ben jij zo'n avondmens die het moeilijk heeft om zich aan onze maatschappij aan te passen, die vooral op ochtendmensen is voorzien, dan zijn er wel een aantal dingen die je kan doen. Probeer om overdag voldoende in het daglicht te komen, om de hormonen die je slaap- en waakritme regelen in evenwicht te houden. Mijd ook om 's avonds laat nog veel op schermen te kijken, omdat het blauw licht de aanmaak van slaaphormoon melatonine in de war stuurt. Hier lees je nog meer tips om een bevredigend slaappatroon te ontwikkelen.

Meer over5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Max Maximus

  Worstel daar al heel mijn leven mee.Zodra het zomerverlof van start gaat zit ik binnen de week tot minstens 1u 's nachts op.Werk al jaren in 2 ploegen en de vroegen is echt niets voor mij.

 • walter Bogaerts

  Ik ben dat ook, heb er absoluut geen probleem mee. 6u slaap is voldoende en direct wakker.

 • Andy Hoornaert

  De zomer uur afschaffen zal Niet veel uit maar

 • ISABEL FRANCOIS

  Alez mijn valieske is gepakt voor Mars,wanneer vertrekken we?

 • dirk van melle

  Ben het beide! Heel vroeg op is ook leuk, 5u bvb, grote bekers koffie en buiten zitten, zelfs in de winter, klaarwakker na 10 min..als je niet doodgevroren bent.

Meld een bug