"Alsof je er zelf bent": bewonder hier de nieuwe beelden van Pluto

NASA
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft gisteren nieuwe beelden van Pluto de wereld in gestuurd. Het zijn de meest gedetailleerde beelden ooit van de dwerplaneet, ze werden geschoten van op 18.000 kilometer hoogte. De ijsformaties doen denken aan de ijskappen van Antarctica of Groenland. Wetenschappers zijn razende enthousiast over de beelden en vinden ze zo scherp dat het lijkt  "alsof je er zelf bent".

De foto's werden al op 14 juli gemaakt door ruimtesonde New Horizons, maar de beelden hebben dus nu pas de aarde bereikt.

Wetenschappers zijn dolenthousiast over de nieuwe beelden, want er zijn duidelijk ijskappen, vlaktes en gletsjers te zien. Men had niet verwacht dat Pluto zoveel gelijkenissen zou hebben met de aarde. De bergen op Pluto zijn tot 3.500 meter hoog.  

Het ijs op Pluto bestaat niet uit water maar uit stikstof. Dat verklaart de mistige atmosfeer boven de oppervlakte van de dwergplaneet. Wetenschappers concluderen uit de nieuwe foto's dat het weer op Pluto net zo wisselvallig kan zijn als op aarde.

NASA
NASA