“Afgewaaide nesten van eikenprocessierups vormen risico”

Een kolonie eikenprocessierupsen afgelopen zomer. Er zullen nu geen levende rupsen meer in nesten zitten, maar wel nog honderdduizenden brandharen. Die kunnen lichamelijk letsel veroorzaken bij mens en dier.
ANP Een kolonie eikenprocessierupsen afgelopen zomer. Er zullen nu geen levende rupsen meer in nesten zitten, maar wel nog honderdduizenden brandharen. Die kunnen lichamelijk letsel veroorzaken bij mens en dier.
Oude nesten van de eikenprocessierups die door storm Ciara uit bomen zijn gewaaid, kunnen een gezondheidsrisico zijn. Dat zeggen Nederlandse deskundigen vandaag in een artikel op de website Nature Today

Door de zware windstoten van gisteren en vannacht is de kans groot dat nesten van de eikenprocessierups - die afgelopen jaar niet verwijderd zijn - op verschillende plaatsen uit de bomen zijn gewaaid en op de grond liggen. Er zullen geen levende rupsen meer in die nesten zitten, maar toch vormen ze nog wel degelijk een gezondheidsrisico.

Brandharen

“De rupsen hebben zich namelijk diverse keren in de nesten verveld waarbij iedere keer zo’n zevenhonderdduizend brandharen per rups in het nest zijn achtergebleven. Deze brandharen kunnen nog jarenlang gezondheidsklachten bij mens en (huis)dier geven als ze ermee in aanraking komen”, stellen de experts.

Bruin
Nature Today waarschuwt dat mensen de afgevallen nesten soms niet herkennen. Als ze in de bomen hangen, zijn ze meestal wit en grijs en zijn de spinsels te herkennen. Maar momenteel zijn ze meer bruin van kleur door uitwerpselen van de rups gemengd met de vervellingshuidjes die aan het verteren zijn. Aangeraden wordt om niet zelf een nest te verwijderen, maar daarvoor een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf in te schakelen.

De haren van eikenprocessierups veroorzaken bij mensen jeuk, bultjes en oogklachten. Ook dieren kunnen last krijgen door contact met de brandharen. Zo kunnen honden en katten stikken door een opgezwollen tong na een hap in een nest. Paarden kunnen er ernstige buikkrampen door krijgen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.