De pas tussen Scex Rouge en Tsanfleuron is al minstens sinds de Romeinse tijd dichtgevroren, maar zal het einde van de zomer niet halen.
Volledig scherm
De pas tussen Scex Rouge en Tsanfleuron is al minstens sinds de Romeinse tijd dichtgevroren, maar zal het einde van de zomer niet halen. © AFP

Zwitserse bergpas verliest al het gletsjerijs voor het eerst in honderden jaren

De dikke laag ijs die eeuwenlang een Zwitserse bergpas heeft bedekt, zal volgens een plaatselijk skioord binnen enkele weken volledig zijn weggesmolten. Na een droge winter hebben de hittegolven die Europa in de zomer hebben geteisterd, catastrofale gevolgen gehad voor de gletsjers in de Alpen, die in een versneld tempo zijn gaan smelten.

 1. En toen stierf een klimaatvluchteling in de Seine, of hoe de beloega ons waarschuwt over de staat van de Noordpool
  PREMIUM

  En toen stierf een klimaat­vluch­te­ling in de Seine, of hoe de beloega ons waarschuwt over de staat van de Noordpool

  De beloega heeft het niet gehaald: voor de witte dolfijn die al dagen in de Seine zwom, was geen andere redding meer mogelijk dan euthanasie. Maar meer dan een tragisch einde is de dood van het dier een signaal dat het niet goed gaat op de Noordpool. “Eigenlijk was hij een klimaatvluchteling, weggejaagd uit zijn leefwereld die snel verandert onder druk van de mens.”
 2. Zonder maatregelen stijgt CO2-uitstoot Europese luchtvaart naar 188 miljoen ton per jaar
  6

  Zonder maatrege­len stijgt CO2-uit­stoot Europese luchtvaart naar 188 miljoen ton per jaar

  Door de pandemie is het aantal aankomende en vertrekkende vluchten op Europese luchthavens de voorbije twee jaar fors gedaald, maar op lange termijn dreigt het aantal vluchten te stijgen tot 12,2 miljoen per jaar in 2050. Tenzij de luchtvaartsector prioritair werk maakt van milieumaatregelen, dreigt de CO2-uitstoot navenant te stijgen: tot 188 miljoen ton per jaar. Dat staat in een nieuw milieurapport.
 3. Al twee lijken en gecrasht vliegtuig blootgelegd door smeltende gletsjers in Zwitserse Alpen

  Al twee lijken en gecrasht vliegtuig blootge­legd door smeltende gletsjers in Zwitserse Alpen

  Ook in de Zwitserse Alpen bereiken de temperaturen recordhoogtes. Gletsjers smelten er en leggen een landschap bloot dat voorheen niet te zien was. Wandelaars troffen al twee lijken aan en een vliegtuig dat in 1968 neerstortte. De gevonden lichamen moeten nog worden geïdentificeerd, maar mogelijk is een van de twee overledenen miljardair Karl-Erivan Haub, die aan het hoofd van een supermarktketen stond en vier jaar geleden in de bewuste regio verdween.