Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Zomertijd of wintertijd? Sterrenwacht zet de feiten op een rij

Vannacht hebben we de klok een uurtje teruggedraaid. Maar in 2019 moeten België en zijn buren kiezen of ze permanent in winteruur of zomeruur zullen blijven, als gevolg van het voorstel van de Europese Commissie om de uursverandering af te schaffen. De Koninklijke Sterrenwacht van België zet daarom alle feiten op een rij.

264 reacties

 • andrée Laurand

  4 jaar geleden
  Wintertijd is normaal en geef vooral meer licht 's morgens bij opstaan in de winter, wanneer er juist minder licht is. In de zomer is het zo, al vroeg klaar . Voor de meeste mensen is dus permanente zomertijd, nergens goed voor, vroeger op als het nog kouder en donkerder is, vroeger met kinderen naar school, nog donker...De bedoeling was : besparing, dat lukte niet! .Niemand gaat om 21u van terras , omdat de zon onder gaat in de zomer .
 • geert noels

  4 jaar geleden
  Als we voor permanente zomertijd kiezen staan we 2 uur vóór op het normale biologische uur.. Alleen goed voor nachtraven die tot savonds laat willen uitgaan, sporten of zuipen op een terrasje.. Maar een Ramp voor onze gezondheid.. Meer ddpressies in de winter en slaapproblemen bij hete zomeravonden.
 • Marco Maerten

  4 jaar geleden
  Wintertijd hele zomer maakt de hitte in de avond draaglijker. Zomertijd heel het jaar zorgt voor totaal ontregeld bioritme en veel ongevallen in de winterochtenden omdat de late zonsopgang de eventuele mist langer doet hangen.
 • Norbert Corten

  4 jaar geleden
  De echte zonnetijd is de UTC ,dus liefst de huidige wintertijd die loopt zo al een uur vooruit.
 • Lucie Vervaeke

  4 jaar geleden
  Het wordt wintertijd, Goed zo.