Zomertijd of wintertijd? Sterrenwacht zet de feiten op een rij
Vannacht hebben we de klok een uurtje teruggedraaid. Maar in 2019 moeten België en zijn buren kiezen of ze permanent in winteruur of zomeruur zullen blijven, als gevolg van het voorstel van de Europese Commissie om de uursverandering af te schaffen. De Koninklijke Sterrenwacht van België zet daarom alle feiten op een rij.
Eerst iets over de hierbij vaak gehanteerde afkorting UTC (Universele Gecoördineerde Tijd). Die komt overeen met de gemiddelde zonnetijd van Greenwich. Dit betekent dat in het Britse Greenwich de zon gemiddeld om 12 uur UTC op haar hoogste positie in de hemel staat. De aarde draait rond haar as in 24 uur. De zonnetijd is dus overal verschillend, afhankelijk van de geografische plaats van de waarnemer. De aarde is in 24 tijdzones van 1 uur verdeeld. Elk deel beslaat 15 lengtegraden (360° gedeeld door 24).
De eerste tijdzone komt overeen met UTC en ligt rond de meridiaan van Greenwich. Geografisch gezien strekt België zich uit van 2,6 tot 6,4 graden ten oosten van die meridiaan. België bevindt zich dus helemaal binnen de theoretische tijdzone UTC+0u. Duitsland en Italië bijvoorbeeld bevinden zich hoofdzakelijk in de theoretische tijdzone UTC+1u.
Vroeger zelfde tijd als Greenwich
Iets over de voorgeschiedenis dan. Vóór 1892 was de tijd in België verschillend voor elke stad en was die gebaseerd op de lokale zonnebaan. De wet van 1892 maakte de tijd voor het hele land gelijk. Die legde de zonnetijd van Greenwich (die tegenwoordig overeen komt met UTC) voor heel België op. Het was bij ons dus even laat als in het Verenigd Koninkrijk. Van zomer- en wintertijd was nog geen sprake.
Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden alle bezette gebieden verplicht om de Duitse tijd te gebruiken, zijnde UTC+1u. Daarna heeft België beslist om die sprong te behouden, wat overeenkomt met onze huidige wintertijd, wat de standaardtijd is.
Zomertijd
In 1977 heeft de Belgische overheid als gevolg van de oliecrisis een extra sprong van 1 uur ingevoerd tijdens de zomerperiode. Dat betekent dat we ons op UTC+2u bevinden tussen april en september/oktober.
Op dit moment komt het er dus op neer om, door de afschaffing van de uursverandering, te definiëren welke tijd het jaar rond gebruikt zal worden : UTC+1u (onze wintertijd) of UTC+2u (onze zomertijd).
Als we het hele jaar wintertijd gebruiken (UTC+1u), is de verandering vooral in de zomer merkbaar: de zon gaat 1 uur vroeger onder, dus ‘al’ om 21 uur eind juni. Maar ze komt ook 1 uur vroeger op, tussen 04.30 uur en 6 uur van half april tot eind augustus.
Als we het hele jaar zomertijd gebruiken (UTC+2u), is de verandering vooral in de winter merkbaar: de zon gaat 1 uur later onder, tussen 17.40 uur en 19.20 uur van begin oktober tot begin maart. Daar tegenover staat dat men in België de dag vaker zal moeten beginnen in het donker. Want de zon komt pas op tegen 09.45 uur eind december.
Meer daglicht of meer slaap?
In essentie gaat het om de keuze voor meer daglicht (met de zomertijd) en meer slaap (met de wintertijd). De chronobiologen, dat zijn wetenschappers die ons bioritme bestuderen, vinden de wintertijd de beste optie, omdat de biologische klok daar beter op af te stellen is en er zodoende minder kans is op een slaaptekort en daaruitvolgende ziektes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koude ijsplaten op Antarctica kwetsbaarder dan gedacht
Sommige koude ijsplaten op Antarctica, waarvan onderzoekers dachten dat ze de komende eeuwen stabiel zouden blijven, blijken toch kwetsbaar dan gedacht als de aarde verder opwarmt. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Utrecht, waaraan de KU Leuven meewerkte. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Nature Climate Change’. -
Eenzaamste leeuw ter wereld verliest zijn brul in veel te kleine kooi, pas na vijf jaar komt er einde aan zijn lijdensweg
Er is beterschap in zicht voor Ruben, de leeuw die helemaal alleen achterbleef in een verlaten zoo op de Armeens-Azerbeidzjaanse grens. De viervoeter verkast nu naar een reservaat in Zuid-Afrika, waar hij tussen zijn soortgenoten van zijn oude dag zal kunnen genieten. Vijf jaar lang zat hij opgesloten in een veel te krappe kooi. Door de ellendige omstandigheden verloor hij zelfs zijn brul. -
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht. -
-
Iedereen wil winter- en zomertijd afschaffen, maar hoe zou dat er nu juist uitzien?
Een overgrote meerderheid van Europeanen is voor de afschaffing van de winter- en zomertijd, en wil naar één tijd die het hele jaar geldig is. Maar wat moet dat dan worden? Altijd wintertijd, of altijd zomertijd? Beide scenario's kennen voor- en tegenstanders. -
Spaargids.be
Tot 2,55% rente op een termijnrekening: een goede beslissing? Of kies je toch beter voor een spaarrekening?
De rentevoeten zijn de voorbije weken aanzienlijk gestegen. Is het dan interessant om nu al een termijnrekening te openen? Of blijf je je geld nog altijd beter op een spaarrekening parkeren? Spaargids.be geeft advies. -
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
Zorgwinkelketen Goed lijdt miljoenenverlies, CM steekt kapitaal toe
Goed, het netwerk van apotheken en thuiszorgwinkels van de CM, heeft op drie jaar tijd 37,6 miljoen euro nettoverlies geleden, zo bericht De Tijd vandaag steunend op het jaarverslag van Goed. Aan de basis van het verlies liggen de zware concurrentie en een moeizame fusieoperatie. CM Vlaanderen ziet zich genoodzaakt om de zorgwinkelketen kapitaal toe te steken.
264 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerandrée Laurand
geert noels
Marco Maerten
Norbert Corten
Lucie Vervaeke