Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Zomertijd of wintertijd? Sterrenwacht zet de feiten op een rij

Vannacht hebben we de klok een uurtje teruggedraaid. Maar in 2019 moeten België en zijn buren kiezen of ze permanent in winteruur of zomeruur zullen blijven, als gevolg van het voorstel van de Europese Commissie om de uursverandering af te schaffen. De Koninklijke Sterrenwacht van België zet daarom alle feiten op een rij.

264 reacties

 • andrée Laurand

  3 jaar geleden
  Wintertijd is normaal en geef vooral meer licht 's morgens bij opstaan in de winter, wanneer er juist minder licht is. In de zomer is het zo, al vroeg klaar . Voor de meeste mensen is dus permanente zomertijd, nergens goed voor, vroeger op als het nog kouder en donkerder is, vroeger met kinderen naar school, nog donker...De bedoeling was : besparing, dat lukte niet! .Niemand gaat om 21u van terras , omdat de zon onder gaat in de zomer .
 • geert noels

  3 jaar geleden
  Als we voor permanente zomertijd kiezen staan we 2 uur vóór op het normale biologische uur.. Alleen goed voor nachtraven die tot savonds laat willen uitgaan, sporten of zuipen op een terrasje.. Maar een Ramp voor onze gezondheid.. Meer ddpressies in de winter en slaapproblemen bij hete zomeravonden.
 • Marco Maerten

  3 jaar geleden
  Wintertijd hele zomer maakt de hitte in de avond draaglijker. Zomertijd heel het jaar zorgt voor totaal ontregeld bioritme en veel ongevallen in de winterochtenden omdat de late zonsopgang de eventuele mist langer doet hangen.
 • Norbert Corten

  3 jaar geleden
  De echte zonnetijd is de UTC ,dus liefst de huidige wintertijd die loopt zo al een uur vooruit.
 • Lucie Vervaeke

  3 jaar geleden
  Het wordt wintertijd, Goed zo.
 1. Grieks eiland Evia na bosbranden nu ook getroffen door overstromingen
  Griekenland

  Grieks eiland Evia na bosbranden nu ook getroffen door overstro­min­gen

  Evia, het grootste Griekse eiland naast Kreta, heeft na de zware bosbranden van afgelopen zomer nu ook te kampen met hevige regenval en modderstromen. “We hebben al ongewone hoeveelheden regen gezien in sommige delen van het land en we verwachten dat het weer een erg gevaarlijke situatie zal veroorzaken, vooral in verbrande regio’s waar de bodem kletsnat is en rivieren overstromen”, aldus dr. Kostas Lagouvardos van het Nationale Observatorium van Athene.
 2. Nieuwe simulaties tonen hoe wereld er zal uitzien als aarde verder opwarmt

  Nieuwe simulaties tonen hoe wereld er zal uitzien als aarde verder opwarmt

  Maar liefst vijftig grote kuststeden overal ter wereld zullen “ongeziene” maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat ze deels verzwolgen worden door het stijgende zeeniveau als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat staat te lezen in een nieuwe studie van Climate Central, een vzw die klimaatwetenschap analyseert en rapporteert. De organisatie maakte voor 180 plaatsen simulaties om te tonen hoe de wereld eruit kan zien als de temperatuur 1,5 graden, 3 graden of zelfs 4 graden zou stijgen. Ook voor Antwerpen werd de denkoefening gemaakt.
 3. Slachtoffer van uitbarsting Vesuvius ontdekt bij opgravingen in Herculaneum: “Sensationele vondst”

  Slachtof­fer van uitbar­sting Vesuvius ontdekt bij opgravin­gen in Herculane­um: “Sensatio­ne­le vondst”

  Archeologen vonden overblijfselen van een man, die vermoedelijk 40 à 45 jaar oud was, onder het vulkanisch gesteente in de oude Romeinse stad Herculaneum. Het Zuid-Italiaanse stadje werd bedolven onder lava bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Het gaat om een zeer uitzonderlijke vondst, die nogmaals aantoont hoe de inwoners op een lugubere manier aan hun einde zijn gekomen.

Wetenschap & Planeet