Zo valt het coronavirus onze hersenen aan: “Het kan dodelijker zijn dan infectie van de longen”
Het coronavirus heeft het niet alleen op onze longen gemunt. Het kan ook andere delen van ons lichaam belagen, zoals onze lever en onze nieren. Ongeveer de helft van de coronapatiënten heeft te kampen met neurologische klachten zoals hoofdpijn, verwarring en hallucinaties. Een nieuwe studie meent nu voor het eerst bewijs gevonden te hebben dat het virus bij sommigen ook de hersencellen binnendringt.
Delen per e-mail
Daarbij kaapt het virus de hersencellen om zichzelf te kopiëren. Het virus lijkt ook alle zuurstof op te nemen uit de buurt, waardoor cellen in de omgeving afsterven.
Veelbelovend
De studie werd afgelopen week online gepost, maar nog niet gecontroleerd door andere wetenschappers voor publicatie. Verscheidene experten zeiden wel al dat ze er veelbelovend uitziet, zo meldt de Amerikaanse krant The New York Times.
Hoe het virus in de hersenen terechtkomt en hoe vaak dat gebeurt, is nog onduidelijk. Het zou kunnen via de olfactorische bulb, die onze reuk bepaalt, via de ogen of het bloed. “Als de hersenen eenmaal aangetast zijn, kan dat dodelijke gevolgen hebben”, volgens immunoloog Akiko Iwasaki van de prestigieuze universiteit van Yale, die het onderzoek leidde. “Het kan zelfs dodelijker zijn dan wanneer het virus de longen aanvalt.”
Dat bleek bij proeven op muizen. Muizen waarvan het brein werd aangetast verloren snel gewicht en stierven binnen de zes dagen. Bij muizen waarvan de longen waren aangetast, gebeurde dat niet.
Ook van het zikavirus is bekend dat het hersencellen kan binnendringen. Immuuncellen gaan daar meteen op af en proberen de geïnfecteerde cellen te vernietigen. Het nieuwe coronavirus gaat veel geniepiger tewerk. Het gebruikt de hersencellen om zichzelf te vermenigvuldigen, maar vernietigt ze niet. In de plaats snijdt het de zuurstoftoevoer naar de omliggende cellen af, waardoor die afsterven. En dat alles lijkt geen immuunrespons uit te lokken. Daar werd toch geen bewijs voor gevonden.
Milder ziektebeeld
Het coronavirus doet het aantal synapsen – de verbindingen tussen neuronen – dramatisch dalen. Enkele dagen na de infectie is dat al zichtbaar. En het is nog maar de vraag of het omkeerbaar is.
De wetenschappers zullen nu verder onderzoeken hoe vaak een infectie van de hersenen nu precies voorkomt. En of die ook kan optreden bij patiënten met een milder ziektebeeld en bij mensen die na een infectie last hebben van aanslepende – vaak neurologische – klachten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Immunoloog Hans-Willem Snoeck: “We moeten leven alsof er geen vaccin komt”
Exact zes maanden geleden, op 13 maart 2020, gingen we in lockdown. Met immunoloog Hans-Willem Snoeck maken we de balans op. Waar staan we? En wat komt er op ons af? “We zijn nog niet voorzichtig genoeg”, zegt hij aan De Morgen. Al bespeurt hij ook een mogelijke reden voor enig optimisme. -
7
Snelheid waarmee ijs op aarde smelt sinds 1990 met 57 procent toegenomen
Jaar na jaar verliest de aarde meer ijs. Een trend die zich de voorbije jaren alsmaar sneller doorzet. Dat blijkt uit een onderzoek op basis van satellietbeelden en mathematische modellen dat in het tijdschrift The Cryosphere verscheen. Tussen 1994 en 2017 verdween 28 biljoen ton ijs. -
Temperaturen worden zachter en het kan stevig waaien
Het is vandaag betrokken met regen, in de Hoge Ardennen aanvankelijk (smeltende) sneeuw of eventueel wat lokale aanvriezende regen. In de loop van de namiddag wordt het droger vanaf het westen met soms enkele korte opklaringen, zegt het KMI. -
-
Zo gevaarlijk kunnen vliegtuigreizen zijn voor verspreiding coronavirus (ook als er amper passagiers in toestel zitten)
Een nieuwe studie toont hoe gevaarlijk vliegtuigreizen kunnen zijn voor de verspreiding van het coronavirus. Onderzoekers ontdekten dat 59 bevestigde gevallen die over bijna heel Ierland opdoken, terug te leiden waren naar een internationale vlucht van afgelopen zomer. Dertien van die bevestigde gevallen bleken passagiers geweest te zijn van de bewuste vlucht, waarop overigens maar 49 van de 283 zetels bezet waren. -
Multimedia
Deze smartphones hebben de beste camera om mee te filmen
Als je fervent video’s op TikTok of YouTube post, of af en toe een leuke familievideo wil maken, dan weet je hoe belangrijk het is om een smartphone te hebben die in topkwaliteit fillmt. Onze techredacteurs zocht vier goede exemplaren. -
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen.
3 reacties
Giedo Claesen
An De Clercq
Marc Talloen