Zo valt het coronavirus onze hersenen aan: “Het kan dodelijker zijn dan infectie van de longen”
Het coronavirus heeft het niet alleen op onze longen gemunt. Het kan ook andere delen van ons lichaam belagen, zoals onze lever en onze nieren. Ongeveer de helft van de coronapatiënten heeft te kampen met neurologische klachten zoals hoofdpijn, verwarring en hallucinaties. Een nieuwe studie meent nu voor het eerst bewijs gevonden te hebben dat het virus bij sommigen ook de hersencellen binnendringt.
Delen per e-mail
Daarbij kaapt het virus de hersencellen om zichzelf te kopiëren. Het virus lijkt ook alle zuurstof op te nemen uit de buurt, waardoor cellen in de omgeving afsterven.
Veelbelovend
De studie werd afgelopen week online gepost, maar nog niet gecontroleerd door andere wetenschappers voor publicatie. Verscheidene experten zeiden wel al dat ze er veelbelovend uitziet, zo meldt de Amerikaanse krant The New York Times.
Hoe het virus in de hersenen terechtkomt en hoe vaak dat gebeurt, is nog onduidelijk. Het zou kunnen via de olfactorische bulb, die onze reuk bepaalt, via de ogen of het bloed. “Als de hersenen eenmaal aangetast zijn, kan dat dodelijke gevolgen hebben”, volgens immunoloog Akiko Iwasaki van de prestigieuze universiteit van Yale, die het onderzoek leidde. “Het kan zelfs dodelijker zijn dan wanneer het virus de longen aanvalt.”
Dat bleek bij proeven op muizen. Muizen waarvan het brein werd aangetast verloren snel gewicht en stierven binnen de zes dagen. Bij muizen waarvan de longen waren aangetast, gebeurde dat niet.
Ook van het zikavirus is bekend dat het hersencellen kan binnendringen. Immuuncellen gaan daar meteen op af en proberen de geïnfecteerde cellen te vernietigen. Het nieuwe coronavirus gaat veel geniepiger tewerk. Het gebruikt de hersencellen om zichzelf te vermenigvuldigen, maar vernietigt ze niet. In de plaats snijdt het de zuurstoftoevoer naar de omliggende cellen af, waardoor die afsterven. En dat alles lijkt geen immuunrespons uit te lokken. Daar werd toch geen bewijs voor gevonden.
Milder ziektebeeld
Het coronavirus doet het aantal synapsen – de verbindingen tussen neuronen – dramatisch dalen. Enkele dagen na de infectie is dat al zichtbaar. En het is nog maar de vraag of het omkeerbaar is.
De wetenschappers zullen nu verder onderzoeken hoe vaak een infectie van de hersenen nu precies voorkomt. En of die ook kan optreden bij patiënten met een milder ziektebeeld en bij mensen die na een infectie last hebben van aanslepende – vaak neurologische – klachten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Twee vulkanen in Indonesië spuwen as en gesteente
Op het eiland Soematra spuwde de Sinabung een aswolk tot 5 kilometer hoog uit, aldus de geologische dienst. Daarnaast is ook een pyroclastische stroom uit de vulkaan gelopen, een mengeling van extreem hete stukken rots, gas en assen. Volgens de eerste berichten zijn er geen slachtoffers gevallen en is er geen schade veroorzaakt. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
-
PREMIUM
Immunoloog Hans-Willem Snoeck: “We moeten leven alsof er geen vaccin komt”
Exact zes maanden geleden, op 13 maart 2020, gingen we in lockdown. Met immunoloog Hans-Willem Snoeck maken we de balans op. Waar staan we? En wat komt er op ons af? “We zijn nog niet voorzichtig genoeg”, zegt hij aan De Morgen. Al bespeurt hij ook een mogelijke reden voor enig optimisme. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Israël: “Griekse tanker niet betrokken bij milieuramp, we doen al het mogelijke om de crimineel te vinden”
De Griekse olietanker Minerva Helen heeft niets te maken met de milieuramp in Israël. Dat concluderen de Israëlische autoriteiten na een inspectie van het schip, dat intussen in een haven bij Athene lag. Terwijl vrijwilligers alles op alles zetten om de teerschade zoveel mogelijk te beperken, gaat de zoektocht naar de ‘dader’ dus verder. -
6
Dierenbeul in Nederland martelt padden en hangt ze aan prikkeldraad
Een dierenbeul heeft in Nederland zo’n twintig padden gemarteld door ze aan een prikkeldraad rond een weiland te hangen. De dierenpolitie deed de lugubere vondst in een buitengebied bij Landgraaf, niet ver van de Belgische grens.
3 reacties
Giedo Claesen
An De Clercq
Marc Talloen