Zijn we dan toch alleen? Zelfs specialisten geloven niet meer in ufo's
Er zijn tegenwoordig steeds minder meldingen van ufo's en ook fanaten van vliegende schotels moeten toegeven dat ze beginnen te twijfelen aan buitenaards leven.
Al tientallen jaren houden ufo-watchers het luchtruim voor ons in de gaten. Maar na al die tijd hebben ze nog geen bewijzen gevonden. Bovendien worden er steeds minder ufo's gezien en dat kan de komende jaren tot het einde van een hype leiden, stellen Britse 'ufo-kenners'. Volgende week organiseert één van de grootste organisaties in het onderzoek van ufo's een bijeenkomst om te bespreken of ze nog wel een toekomst hebben.
"Het is best mogelijk dat over tien jaar niemand nog over ufo's spreekt", zegt Dave Wood, voorzitter van de 'Association for the Scientific Study of Anomalous Phenomena' (Assap). "Het gebrek aan bewijzen doet ons vaststellen dat er niets is daarbuiten. Ik denk dat iedere ufo-onderzoeker zal zeggen dat 98 procent van de vaststellingen eenvoudig te verklaren zijn." Dat het aantal meldingen afneemt, is heel verrassend in deze tijd van het internet. Bij Assap is het aantal ufo-zaken sinds 1988 met liefst 96 procent gedaald. Natuurlijk impliceert het gebrek aan ufo's niet noodzakelijk dat er geen buitenaards leven mogelijk is.
Oud nieuws
Veel van de verhalen die ufo-organisaties vandaag onderzoeken, zijn meldingen van tientallen jaren geleden. Zo is een incident in Roswell in 1947 nog steeds een populair onderwerp. Toen zou een buitenaards ruimteschip in New Mexico gecrasht zijn. "Op ufo-conferenties praten mensen hoofdzakelijk over oude gevallen. Ze brengen zelden nieuwe verhalen aan." Eerder dit jaar heeft het Britse ministerie van Defensie aangekondigd dat ze bij gebrek aan bewijzen niet langer onderzoek naar ufo's voeren en dat er geen bedreiging is voor het Verenigd Koninkrijk.
David Clark, ufo-adviseur van het Nationaal Archief, stelt dat het een dood onderwerp is. "Iedereen beschikt tegenwoordig over een camera. Als er echt dingen zouden rondvliegen, zouden we nu toch over duidelijk bewijsmateriaal moeten beschikken." Vroeger moesten mensen brieven sturen en werd het mysterie versterkt door gebrek aan antwoorden, stelt Clark. Tegenwoordig wordt alles door het internet meteen verklaard of weerlegd.
Ook Nick Pope, van 1991 tot 1994 voorzitter van de UFO desk op het Britse ministerie van Defensie, geeft toe dat er veel vals materiaal op websites als YouTube circuleert. Toch wil hij het onderwerp niet zomaar over boord gooien. "Er zijn vandaag zoveel meldingen toe te schrijven aan Chinese lantaarns dat we de interessante gevallen uit het oog dreigen te verliezen", zegt hij. "Of zoals ik vroeger op het ministerie altijd stelde: de gelovigen hoeven maar één keer gelijk te krijgen."
België
Ook in ons land bestaat er een meldpunt voor wie denkt een ufo te hebben gezien. Oprichter Frederick Delaere stelt een andere trend vast dan in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel zijn meldpunt nog maar sinds 2007 bestaat, kreeg hij toch al 1.058 meldingen binnen. Ieder jaar blijft dat aantal groeien. "We moeten toegeven dat een deel van deze meldingen te weinig bruikbare informatie bevat voor verder onderzoek", zegt hij. "We gaan daarom het meldingsformulier aanpassen, waardoor getuigen genoodzaakt zullen zijn ons van meer bruikbare informatie te voorzien."
Het meldpunt werkt samen met sterrenwachten en meteorologische instanties. Naast de archivering van alle meldingen probeert de organisatie ook logische verklaringen te zoeken. "We zijn geen voorstanders van de buitenaardse hypothese, die jammerlijk genoeg vaak in verband wordt gebracht met dergelijke waarnemingen. Het promoten van zo'n theorieën brengt veel schade aan het kritisch en wetenschappelijk onderzoek van dit fenomeen toe."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
-
8
Duitsland start kolencentrales weer op als Rusland stopt met levering aardgas
Duitsland gaat energiecentrales die draaien op steenkool en olie weer opstarten als Rusland stopt met de levering van aardgas aan het land vanwege de oorlog in Oekraïne. De Duitse regering is voorzorgsmaatregelen aan het treffen, aldus het ministerie van Economische Zaken. -
'Groene vuurbol' gesignaleerd door ufo-watchers
Tientallen mensen mailden vrijdagnacht naar het Belgische ufo-meldpunt nadat ze iets na middernacht een groene vuurbol waarnamen. Dat melden de Coreliosites vandaag. -
BBC-ploeg bij Area 51 opgepakt door militairen
Een televisieploeg van de Britse openbare omroep BBC die beelden probeerde te maken in de zwaar beveiligde Amerikaanse militaire basis Area 51, kreeg geweren op zich gericht en werd gearresteerd. Dat meldt de Britse tabloid The Sun. Area 51 heeft bij 'ufo-believers' een reputatie omdat er lichamen van gecrashte aliens zouden worden bewaard. -
PREMIUM7
Hoogste rechter buigt zich over lot ‘depressieve’ olifant Happy in dierentuin New York