REUTERS/AFP
Volledig scherm
PREMIUM
© REUTERS/AFP

Zestig jaar gewacht en nu mag ze eindelijk de ruimte in: naast Bezos zit straks 82-jarige ‘Wally’ Funk

I’ll be flying ’til I die!”, zei Mary ‘Wally’ Funk twee jaar geleden. Ze was toen 80, en ze heeft niet gelogen: over goed twee weken gaat de Amerikaanse luchtvaartpionier nog eens vliegen. Vér weg, want ze reist mee met Jeff Bezos naar de ruimte. Van NASA mocht ze nooit in een raket stappen — niks voor vrouwen, vonden die — maar nu maakt ze toch haar droom waar. “Ik deed alles wat niemand van een meisje verwachtte.”

0 reacties

 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Darts in de ruimte: NASA laat raket botsen met asteroïde
  14

  Darts in de ruimte: NASA laat raket botsen met asteroïde

  NASA zal op 24 november een raket de ruimte insturen om die met opzet te laten botsen met een asteroïde. Deze ruimtemissie dient als test om in de toekomst de aarde beter te beschermen. De Double Asteroid Redirection Test, of kortweg DART, zal proberen de relatief ‘dichte’ asteroïde van koers te laten veranderen. Vandaag bevestigde NASA ook het officiële vertrekuur. Onze wetenschapsexpert Martijn Peters legt in onderstaande video uit wat er juist zal gebeuren.
 1. Italiaanse monnik schreef in vroege 14de eeuw al over Amerika, 150 jaar voor Columbus er voet aan wal zette

  Italiaanse monnik schreef in vroege 14de eeuw al over Amerika, 150 jaar voor Columbus er voet aan wal zette

  Dat de vikingen de Atlantische Oceaan lang voor Christoffel Columbus overstaken, is al lang bekend. Maar tot nog toe wees niets erop dat iemand buiten Noord-Europa van Amerika had gehoord voor de reis van Columbus in 1492. De Italiaanse professor middeleeuwse Latijnse literatuur Paolo Chiesa, van de universiteit van Milaan, stootte in een boek dat een Italiaanse monnik in de vroege 14de eeuw schreef op een verwijzing naar het continent.
 2. Doemscenario dreigt bij onvoldoende nieuwe gascentrales: “Activatie afschakelplan in uiterste geval bij winterpiek”
  Play

  Doemscena­rio dreigt bij onvoldoen­de nieuwe gascentra­les: “Activatie afschakel­plan in uiterste geval bij winterpiek”

  Gaat het licht uit in bepaalde delen van ons land als we na de geplande kernuitstap te maken krijgen met een winterpiek? Die vraag dringt zich meer en meer op, nu er niet genoeg gascentrales dreigen te komen. Die nieuwe centrales zijn cruciaal voor het plan van de federale regering om de kerncentrales tegen 2025 te sluiten. Experts waarschuwen voor een mogelijk doemscenario.

Wetenschap & Planeet