Wie ontcijfert eeuwenoud mysterieus Voynich Manuscript?
Onderzoek naar een eeuwenoud mysterieus manuscript, geschreven in een geheimtaal die nog door niemand is ontcijferd, krijgt een nieuwe impuls. Voor elke (amateur)cryptoloog wordt het mogelijk om een exacte reproductie te bemachtigen van het wereldberoemde schrift.
Delen per e-mail
Tot nu toe ligt het Voynich Manuscript opgesloten in de kluis van de Amerikaanse universiteit van Yale. Daar werden ze overladen met verzoeken om het originele maniscript te mogen bestuderen. Een gespecialiseerde Spaanse uitgever heeft nu de rechten verworven om een gelimiteerde serie van 898 reproducties uit te brengen.
Volgens onderzoekers stamt het lijvige boek van 200 pagina's uit de periode 1404 tot 1438. Het boek bevat onvertaalbaar geheimschrift in elegante letters. Daarnaast is het rijkelijk geïllustreerd met sterren, planten en naakte vrouwen.
Geleerden hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de teksten en afbeeldingen, maar dit heeft bitter weinig opgeleverd: deskundigen kunnen de planten niet determineren, de sterren vertellen ons weinig en we weten niet wie de vrouwen in het boek zijn. Na computeranalyse is duidelijk geworden dat de letters de structuur hebben van een 'echte taal', maar wat ze betekenen is nog een compleet mysterie.
Exacte kopie
De nieuwe editie zal dat ook zijn: zo'n facsimile moet 7.000 tot 8.000 euro gaan kosten. Daarvoor krijg je een kopie die exact lijkt op het eeuwenoude, verweerde origineel: ook ieder vlekje, gaatje of scheur in het boekwerk wordt gekopieerd.
Al bijna 300 mensen hebben vooraf ingetekend op een exemplaar, meldden Engelse media. Daarvoor moeten ze wel even geduld hebben: de uitgever trekt 18 maanden uit voor het eerste exemplaar.
Volstrekt raadsel
Volgens betrokkenen moet het manuscript worden verkocht met een waarschuwing: "Het Voynich Maniscript heeft enkele van de slimste mensen op aarde de afgelopen eeuwen tot wanhoop gedreven", vertelde een curator van de collectie waar het boek toe behoort twee jaar geleden. "Het is niet onze schuld als je er waanzinnig van wordt."
Dat mysterie beperkt zich niet tot de inhoud. Ook over de onbekende maker doen vele geruchten en sterke verhalen de ronde. Sommigen beweerden aanvankelijk dat het door de 13e-eeuwse Fransiscaner monnik Roger Bacon zou zijn gemaakt. Later zou het Leonardo da Vinci geweest zijn, die in codetaal schreef om aan de katholieke Inquisitie te ontsnappen. Weer anderen beweren een buitenaards wezen het maakte vlak voor hij de aarde achterliet.
De bewering dat een intelligente grappenmaker verantwoordelijk zou zijn voor het manuscript stuit op veel verzet. De productie van zo'n boekwerk was in de Middeleeuwen namelijk niet alleen tijdrovend, maar ook zeer duur.
Paperback
Het manuscript dankt zijn naam aan Wilfrid Voynich, een antiquair die het werk rond 1912 kocht en het in de publieke belangstelling bracht. In 1969 kwam het in bezit van de bibliotheek van Yale, waar tegenwoordig vele onderzoekers en studenten zich verdringen om het werk te mogen bestuderen.
Na vele verzoeken op de universiteit van Yale hebben om het boek te mogen bestuderen zijn de medewerkers van de Beinecke-bibliotheek uiteindelijk gezwicht voor de druk. De inhoud van het boek is overigens al tijden gratis online beschikbaar. Voor degene die wel geïnteresseerd is, maar zo'n kopie te duur vindt: op internet is ook een paperbackversie te koop.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gecodeerde 'oorlogsbrieven' na zeventig jaar vertaald
Een wiskundige van de universiteit van Plymouth is erin geslaagd om zeventig jaar na datum de gecodeerde brieven te vertalen die een Britse soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog naar zijn familie had verstuurd. Dat bericht de website van de Britse zender BBC. -
IN BEELD. Amper toeristen op beroemde stranden van Bali, wel tonnen plastic afval
Er zijn bijna geen toeristen op de paradijselijke stranden van het Indonesische eiland Bali op dit moment. Wél plastic, plastic en nog eens plastic. Elke dag opnieuw spoelt er op de stranden tot wel 60 ton afval aan. -
Groen: “Sigmaplan dat Vlaanderen tegen overstromingen moet beschermen gebaseerd op achterhaalde data"
Het Sigmaplan, dat Vlaanderen beschermt tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren, is gebaseerd op achterhaalde gegevens rond de stijging van de zeespiegel. Dat concludeert Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) uit het antwoord van minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) op een schriftelijke vraag. -
-
Wetenschappers boeken grote vooruitgang bij behandeling progeria bij muizen
De ene muis zit voorovergebogen, beweegt nauwelijks en is grijs op amper 7 maanden tijd, de andere loopt nog opgetogen rond met een gezonde zwarte vacht. De resultaten van een nieuwe wetenschappelijk studie wekken hoop voor mensen geboren met progeria. -
Skelet van 41.000 jaar oud van neanderthalerkind werpt nieuw licht op mysterie van begravingen
Homo sapiens begroef de doden, dat weten we. Maar hoe zat het met vroegere mensensoorten, zoals de neanderthalers? Daar bestaat geen consensus over onder archeologen. Het skelet van een neanderthalerkind dat 41.000 jaar geleden werd begraven, is nu opnieuw onderzocht en lijkt de begrafenispraktijken te bevestigen. -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee.