Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © shutterstock

Wetenschappers van de KU Leuven ontdekken het mechanisme achter het prikkelbaredarmsyndroom

Maar liefst 1 op de 5 personen lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom en ondervindt daar ongemak van, soms zelfs ernstig. Desondanks is er nog maar weinig geweten over deze aandoening en heerst er nog veel stigma rond. De onderzoekers van de KU Leuven hopen dat de resultaten van hun nieuw onderzoek hier verandering in zullen brengen.

12 reacties

 • yolande van den eynde

  8 maanden geleden
  Heb al vanaf de leeftijd van 7 j last van constipatie met heel veel problemen .In de loop der jaren zijn er dan maagproblemen bijgekomen met allerlei ontstekingen met gal problemen, opgezwollen buik enz. Jaren met ongemak en pijn .Nu bijna geen enkel dag zonder buik en maagpijn. En ja de dokters geloofden mij ook niet Een geneesmiddel zou welkom zijn voor veel mensen
 • Andrea de Vogel

  8 maanden geleden
  al vanaf rond mijn 20e PDS en ook al vanaf rond die tijd aan de hooikoortspilletjes. Kan niet zeggen dat die bij mij helpen. Alleen bepaald voedsel vermijden is voor mij de enige oplossing.
 • Ludwig Moorthamers

  8 maanden geleden
  Al jaren heb ik last van PDS en durf gerust te zeggen dat dit mijn leven heeft beheerst. Veel voedingsmiddelen zoals kazen , rauwkost , noten , kolen enz. spelen me parten . Hopelijk snel DE oplossing !
 • Els Plets

  8 maanden geleden
  Al een 5 tal jaren last van PDS. Via het Fod-map dieet ben ik te weten gekomen waar mijn darmen het meest op reageren. Dagelijks neem ik Ultradophilus Acidophilus en Digest-Ensyme. Beide te verkrijgen bij de natuurwinkel. Ondanks alles heb ik er nog wekelijks last van, dit geeft me hoop dat er een dag komt dat ik nog eens gewoon kan genieten van mijn eten.
 • bob dekkers

  8 maanden geleden
  @Enrique Naderlues er staat geen leeftijd op het krijgen van PDS
 1. Groot tekort aan huishoudhulpen: zoveel kan je verdienen
  Jobat.be

  Groot tekort aan huishoud­hul­pen: zoveel kan je verdienen

  De heropleving van de economie laat zich duidelijk merken in de vele vacatures. Eind juni piekte dat aantal op maar liefst 172.437, één vijfde meer dan een maand geleden en het hoogste aantal in 10 jaar tijd. De grootste vraag is die naar schoonmakers, vooral aan huis, volgens het systeem van dienstencheques. Maar wat houdt zo’n job precies in? Hoeveel verdien je? En wat zijn de voor-en nadelen? Jobat.be vroeg het aan dienstenchequebedrijf Tempo-Team @home.
 2. Dramatische introductie van neushoorns in Nederlands dierenpark: vrouwtje verdronken in waterpoel

  Dramati­sche introduc­tie van neushoorns in Nederlands dierenpark: vrouwtje verdronken in waterpoel

  De introductie van een neushoornmannetje in dierenpark Wildlands in het Nederlandse Emmen betekende een dramatisch einde voor één van de vrouwtjes van de zoo. Het dier verdronk donderdag bij een ongelukkige val in een waterpoel, na een vermoeiende achtervolging van het mannetje tijdens de eerste fysieke ontmoeting. Een tragisch ongeluk. Dierenarts Job Stumpel zag het voor zijn ogen gebeuren, maar kon niets doen. “Je voelt je zo machteloos”, zegt hij.
 3. Noorwegen voert gasleveringen aan Europa op, maar is het genoeg om prijsstijgingen halt toe te roepen?

  Noorwegen voert gasleverin­gen aan Europa op, maar is het genoeg om prijsstij­gin­gen halt toe te roepen?

  Noorwegen, de op één na grootste leverancier van aardgas aan Europa, trekt de productiebeperkingen voor twee gasvelden op, in een poging om de grote energiecrisis in Europa te verzachten. De Noorse energiereus Equinor heeft maandag laten weten dat de productie van Troll, de grootste gasontginningssite van Noorwegen, vanaf 1 oktober gedurende twaalf maanden met 3 procent verhoogd kan worden, onder nieuwe goedgekeurde vergunningen. Eenzelfde extra productie wordt ook mogelijk gemaakt voor het gasveld Oseberg.

Wetenschap & Planeet