Wetenschappers van de KU Leuven ontdekken het mechanisme achter het prikkelbaredarmsyndroom
Maar liefst 1 op de 5 personen lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom en ondervindt daar ongemak van, soms zelfs ernstig. Desondanks is er nog maar weinig geweten over deze aandoening en heerst er nog veel stigma rond. De onderzoekers van de KU Leuven hopen dat de resultaten van hun nieuw onderzoek hier verandering in zullen brengen.
Delen per e-mail
Maar liefst 20% van de wereldbevolking wordt getroffen door het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), een chronische aandoening gekenmerkt door pijn en een onregelmatige stoelgang na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Die maagdarmklachten beïnvloeden hun levenskwaliteit, zowel fysiek als mentaal. Vaak worden de patiënten immers niet serieus genomen door artsen omdat er op het eerste zicht niets mis lijkt met hun darmen. Een dieet of medicatie biedt soms verlichting, maar waarom is nog niet geweten.
Wetenschappers van de KU Leuven brengen daar nu verandering in. Ze identificeerden de biologische processen die schuilgingen achter de op hol geslagen darmen. Daarmee leveren ze verder bewijs dat het hier om een echte aandoening gaat en effenen ze het pad voor nieuwe efficiëntere behandelingen van PDS. Hun resultaten werden vandaag gepubliceerd in Nature. Het is een studie waarin onderzoek werd gedaan op zowel muizen als mensen.
De wetenschappers observeerden dat bepaalde voedingsmiddelen een reactie van specifieke afweercellen in onze darmen uitlokken, meer bepaald de mestcellen. Normaal reageert ons immuunsysteem niet op wat we eten maar bij PDS patiënten schieten deze cellen toch in actie en maken ze een stof genaamd histamine aan, met het nodige ongemak als gevolg. Dit verklaart waarom de onderzoekers al eerder opmerkten dat antihistaminica verlichting bieden.
Maar daarmee was de vraag waarom die tolerantie voor bepaalde producten plots verdwijnt nog niet beantwoord. Aangezien veel patiënten meldden dat hun symptomen begonnen na een maag-darminfectie, vertrokken de onderzoekers van het idee dat een infectie misschien het afweersysteem gevoelig maakt voor voeding die zich tijdens het ziek zijn in de darm van de PDS patiënt bevond. Dit bleek inderdaad zo te zijn. Bij testen in het laboratorium werden muizen overgevoelig voor een eiwit als ze dit gegeten hadden tijdens een buikgriep en kregen ze spijsverteringsproblemen. Muizen die geen buikgriep hadden bleven ongevoelig voor het eiwit. Tijdens het ontrafelen van de verschillende stappen in dit proces merkten de wetenschappers ook op dat de reactie op de voeding alleen plaatsvond in het stukje darm dat geïnfecteerd was maar niet in de rest van de gezonde darm. Het gaat dus om een heel lokale reactie.
Tot slot gingen de KU Leuven wetenschappers ook na of de darmen van mensen met PDS op dezelfde manier reageerden. Ook bij hen trad er een lokale immuunreactie op in de darmwand wanneer die werd blootgesteld aan voedsel-antigenen die best vermeden worden bij PDS (gluten, koemelk, …). Bij gezonde deelnemers bleef die reactie uit.
“Dat we het mechanisme dat leidt tot mestcelactivatie nu kennen, is cruciaal. Het zal leiden tot nieuwe therapieën voor deze patiënten,” zegt professor Boeckxstaens. “Mestcellen laten veel meer stoffen vrij dan alleen histamine, dus als je de activering van deze cellen kunt blokkeren, denk ik dat je een veel efficiëntere behandeling zult hebben.” De volgende stap in het onderzoek is om deze resultaten te bevestigen bij meer personen. Een groter klinisch onderzoek naar de behandeling met antihistaminica, wat men ook aan hooikoortspatiënten geeft, is ook al aan de gang.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
PREMIUM
Honderden, misschien al duizenden besmettingen met Britse coronavariant: “Zonder dat we het doorhebben is variant zich al goed aan het verspreiden”
-
Test met megaraket voor NASA's maanmissies vroegtijdig afgebroken
Een belangrijke test van een nieuwe draagraket van NASA die mensen opnieuw naar de maan moet brengen, is vroegtijdig afgebroken. NASA-topman Jim Bridenstine zei na afloop dat de verzamelde data wordt bekeken om te bepalen of een nieuwe test nodig is en of de eerste proeflancering van de megaraket in november nog kan doorgaan. -
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Oostenrijks bedrijf maakt “meest accurate 3D-beeld van het coronavirus tot nu toe”
Sinds het begin van de coronacrisis, ruim 1 jaar geleden, werden al verschillende computeranimaties van het Sars-Cov-2-virus gemaakt. Een Oostenrijks bedrijf heeft nu een gedetailleerd en nauwkeurig 3D-model van het virus voorgesteld. “Dergelijk model kan onderzoekers helpen om te begrijpen hoe het virus werkt, zodat ze manieren kunnen vinden om het te bestrijden”, klinkt het. -
PREMIUM
Zullen vaccins voldoende bescherming bieden tegen de nieuwe varianten?
Er wordt enorm veel gediscussieerd over de nieuwe coronavarianten en of onze huidige vaccins voldoende bescherming ertegen zullen bieden. Wetenschappers van over de hele wereld zijn volop op zoek naar antwoorden op deze vraag. Dit is wat we tot nu toe weten.
12 reacties
yolande van den eynde
Andrea de Vogel
Ludwig Moorthamers
Els Plets
Bob Dekkers