Wetenschappers ontdekken zeldzaam dinosaurusfossiel van 'verloren continent'
WetenschapWetenschappers hebben een zeldzaam fossiel ontdekt van een klein neefje van de triceratops. Het dinosaurusbot werd opgegraven op het zogenoemde 'lost continent', het oostelijke deel van Noord-Amerika dat destijds van het westelijke gescheiden was door een ondiepe zee. Het opgegraven kaakbeen toont aan hoe verschillend dinosaurussen zich aan beide zijden ontwikkelden, met vreemd uitziende dieren tot gevolg.
Delen per e-mail
Het ontdekte dier behoort tot de groep ceratopia, een groep plantenetende, gehoornde dinosaurussen die in het Bovenkrijt leefden (100 tot 66 miljoen jaar geleden). Het was ongeveer zo groot als een hond, kleiner dan de bekendere triceratops. Het gaat om het eerste gevonden fossiel van deze groep uit oostelijk Noord-Amerika.
Een ondiepe zee, de Western Interior Seaway, verdeelde Noord-Amerika in die periode in twee continenten. Dinosaurussen die op het westelijke deel (Laramidia) leefden, leken sterk op de dieren die gevonden werden in Azië. Tot nu toe zijn nog maar weinig fossielen van het oostelijke 'lost continent' Appalachia gevonden, omdat dichte vegetatie het vinden en opgraven bemoeilijkt.
Ander voedingspatroon
De nieuwe vondst toont nu aan dat de oost-westscheiding een grote invloed had op de evolutie van dinosaurussen op het continent. Anders dan bij eerder gevonden restanten van de ceratopia vertoont het kaakbeen een bizarre twist, waardoor de tanden naar buiten buigen in de vorm van een bek. De kaak is ook tengerder dan die van soortgenoten in westelijk Noord-Amerika.
'Door een lange isolatieperiode zijn de dieren op een heel andere wijze geëvolueerd, met als resultaat dinosaurussen die er vrij raar uitzagen'
Dat wijst er volgens onderzoeker dr. Nick Longrich van de universiteit van Bath op dat de dinosaurussen er verschillende eetpatronen op nahielden. "Vandaag zien we dat Australië veel dieren en planten heeft die er helemaal anders uitzien dan in de rest van de wereld", zegt hij in zijn studie, die verscheen in Cretaceous Research. "Tijdens het Bovenkrijt speelde zich in het oostelijke deel van Noord-Amerika hetzelfde af. Door een lange isolatieperiode zijn de dieren er op een heel andere wijze geëvolueerd, met als resultaat dinosaurussen die er vrij raar uitzagen."
Het is niet uitgesloten dat hetzelfde gebeurde op andere continenten. Ook Europa, Afrika, Zuid-Amerika, India en Australië waren aparte eilandcontinenten, die mogelijk elk hun eigen unieke dinosaurussen ontwikkelden. Wellicht zijn er dus nog veel meer soorten te vinden, vermoedt Longrich.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
Aan welk extralegaal voordeel win je financieel het meest?
Twijfel je tussen een aantal jobaanbiedingen en wil je een correcte vergelijking maken van de verschillende loonpakketten? Of schakelt je werkgever over op een systeem van flexibel verlonen, en ben je vastberaden om de beste keuze te maken? Jobat.be zocht uit hoeveel de populairste benefits je écht opleveren. -
PREMIUM79
“Mens is bedreigde diersoort”: dalende spermakwaliteit bedreigt ons voortbestaan, zegt Amerikaans wetenschapper. Maar is dat ook zo?
-
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
-
Israël: “Griekse tanker niet betrokken bij milieuramp, we doen al het mogelijke om de crimineel te vinden”
De Griekse olietanker Minerva Helen heeft niets te maken met de milieuramp in Israël. Dat concluderen de Israëlische autoriteiten na een inspectie van het schip, dat intussen in een haven bij Athene lag. Terwijl vrijwilligers alles op alles zetten om de teerschade zoveel mogelijk te beperken, gaat de zoektocht naar de ‘dader’ dus verder. -
Weekend wordt overwegend zonnig maar koud (met overal nachtvorst)
We krijgen een zonnig maar koud weekend volgens het KMI. ‘s Nachts gaat het overal vriezen. -
Wetenschap
Tandafdrukken in bot onthullen: tyrannosaurus was een kannibaal
Paleontologen hebben overtuigend bewijs gevonden dat tyrannosaurussen er niet voor terugdeinsden hun eigen soortgenoten op te eten. Dat leidden ze af uit de tandafdrukken in een 66 miljoen jaar oud tyrannosaurusbot, dat gevonden werd in de Amerikaanse staat Wyoming, schijft Sci-News. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen.