Wetenschappers ontdekken waarom ons eten aan de pan blijft plakken
Wat zorgt ervoor dat eten aan een pan blijft plakken tijdens het koken, zelfs met een antiaanbaklaag? Enkele wetenschappers stelden zich dezelfde vraag. Hun antwoord werd deze week gepubliceerd en zal niet enkel jouw kookkunsten verbeteren maar ook helpen om industriële processen te verfijnen.
Delen per e-mail
Er is niets irritanter in de keuken dan eten dat aan de pan blijft plakken als je iets bakt. Niet alleen is je eten mislukt, achteraf is het ook nog eens schrobben geblazen om de aangekoekte resten te verwijderen. Maar om tot een oplossing te komen moet men eerst te weten komen waarom dit precies gebeurt. Daarom hingen onderzoekers van de Tsjechische Academie van Wetenschappen een camera boven een antikleefpan gevuld met een laagje zonnebloemolie van 1,5 mm dik.
Met hun experimenten ontdekten ze dat ongelijke verwarming van de pan tot een proces leidt dat bekend staat als thermocapillaire convectie of het Bénard–Marangoni effect. De olie in het midden van de pan zal namelijk sneller opwarmen wat ervoor zorgt dat de oppervlaktespanning van de olie daar daalt. De sterke spanning aan de buitenkant van de pan zal de olie naar de randen beginnen te trekken, waardoor de olielaag vervormt. Uiteindelijk kan er een breuk ontstaan in het steeds dunner wordende gedeelte in het midden van de pan met een droge plek als resultaat. Wanneer dit gebeurt hangt af van het type olie en temperatuur van de pan.
Dit verklaart dus waarom ons eten al wel eens in het midden van de pan blijft kleven. Maar de wetenschappers kwamen gelukkig ook met 3 tips om frustraties in de keuken te vermijden. De eerste is zorgen voor een dikkere laag olie, zodat de laag in het midden niet te dun wordt en breekt. De tweede tip is om een dikkere pan te gebruiken die de warmte gelijkmatiger zal verspreiden waardoor er geen groot temperatuurverschil zal optreden tussen de binnen en buitenkant van de pan. En de laatste tip is om het vuur niet te hoog te zetten en regelmatig te roeren.
Natuurlijk beperkt het nut van deze ontdekking zich niet enkel tot onze keukens maar kan het ook van belang zijn in vele industriële toepassingen. Zo zijn er verschillende processen in de voedings-, chemische en farmaceutische industrie die gebruik maken van dunne vloeistoflagen op oppervlakken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
Dieren5
71 kilo aan zwerfvuil gevonden in maag Indische koe
In India is maar liefst 71 kilogram aan zwerfvuil - voornamelijk plastic - gevonden in de maag van een koe. Dat kwam aan het licht nadat het dier betrokken raakte bij een ongeval, aldus de organisatie die de koe behandelde. -
2
Opnieuw dagrecord verbroken: kwik klom vandaag tot 17,2 graden in Ukkel
De lente is in het land en de dagrecords blijven sneuvelen. In Ukkel werd vandaag 17,2 graden gemeten en het kwik was nooit eerder zo hoog op 2 maart. -
-
21
CO2-uitstoot wereldwijd alweer terug op niveau van voor pandemie (en zelfs hoger)
Nadat de wereldwijde CO2-uitstoot aan het begin van de coronacrisis stevig daalde, lag die aan het einde van het jaar alweer boven het niveau van 2019. Volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) werd in december 2 procent meer CO2 uitgestoten dan in dezelfde maand een jaar eerder. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Biedt ‘hyperzwaartekracht’ een oplossing voor tragere wondgenezing bij stress en gewichtloosheid?
Op die vraag gaan wetenschappers van SCK CEN en UGent binnenkort een antwoord zoeken. Zij wisten één van de 3 plekken in het ‘Spin Your Thesis!’ programma van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA te veroveren. -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek.
9 reacties
Tom Timmermans
raf peeters
Leo Duym
Leo Duym
raf peeters