Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © thinkstock

Wetenschappers ontdekken waarom ons eten aan de pan blijft plakken

Wat zorgt ervoor dat eten aan een pan blijft plakken tijdens het koken, zelfs met een antiaanbaklaag? Enkele wetenschappers stelden zich dezelfde vraag. Hun antwoord werd deze week gepubliceerd en zal niet enkel jouw kookkunsten verbeteren maar ook helpen om industriële processen te verfijnen.

9 reacties

 • Tom Timmermans

  4 weken geleden
  Uw pan voldoende warm laten worden; daar kom je al ver mee. Verder geen schrik hebben om voldoende olijfolie of boter te gebruiken.
 • raf peeters

  4 weken geleden
  @Leo Duym ,als 156€ a 369€ voor een gietijzeren kookpot(volgens diameter) niet duur is(emailleerd ) ,nu ja heb er andere mening over en maakt wel degelijk een verschil welke soort op wel vuur. Zeg niet dat de tips niks uithalen ,maar zo'n potten hebben quasi geen bakvet ,noch olie nodig en zij gerust ,gezond koken en zo weinig mogelijk vet is mijn stokpaardje.
 • Leo Duym

  4 weken geleden
  @raf peeters, ik kook nu elke dag (voor de coronacrisis gingen mijn vrouw en ik twee keer per week eten in een eetcafé). Wat je zegt klopt niet: of je kookt op inox, aluminium of gietijzer, dat maakt niet uit. De drie tips die hier gegeven worden zijn zeker zinvol, vooral een dikkere laag olie (gezond is wat anders). En de kosten voor gietijzeren pannen een kapitaal?
 • Leo Duym

  4 weken geleden
  @raf peeters, ik kook nu elke dag (voor de coronacrisis gingen mijn vrouw en ik twee keer per week eten in een eetcafé). Wat je zegt klopt niet: of je kookt op inox, aluminium of gietijzer, dat maakt niet uit. De drie tips die hier gegeven worden zijn zeker zinvol, vooral een dikkere laag olie (gezond is wat anders). En de kosten voor gietijzeren pannen een kapitaal? Als je die met moeite kunt aankopen, vrees ik dat je ook weinig geld hebt om te bakken of te koken.
 • raf peeters

  1 maand geleden
  Men zou ook kunnen schrijven ,als je eten blijft plakken dan heb je geen verstand van koken.Kook iedere dag en ken dat niet ,blijven plakken maar als je maar eens op een jaar een ei bakt kan goed voorstellen dat een ramp is.Overigens met gietijzer potten en pannen heb je dat probleem niet maar die kosten dan ook een kapitaal.
 1. Vergeet skiën en snowboarden, dit is hoe je aan wintersport doet in stijl
  Play

  Vergeet skiën en snowboar­den, dit is hoe je aan winter­sport doet in stijl

 2. Harde beelden: man opent vuur op politieagente tijdens huiszoeking
  Play

  Harde beelden: man opent vuur op politie­agen­te tijdens huiszoe­king

Wetenschap & Planeet