YouTube
Volledig scherm
© YouTube

Wetenschappers ontdekken nieuwe bewoonbare planeet... 20,5 lichtjaren ver

Geraken we hier op tijd weg voor onze aarde volledig opgebruikt is? Misschien wel, want wie weet verhuizen we binnenkort naar een nieuwe bewoonbare planeet die we kunnen koloniseren. Helaas is de planeet een eindje vliegen, zo'n 20,5 lichtjaren, ofwel 20,5 jaar reizen aan lichtsnelheid.

 1. Mars geraakte oceaan aan water kwijt

  Mars geraakte oceaan aan water kwijt

  Op de planeet Mars was er ooit een primitieve oceaan die meer water bevatte dan de Noordelijke IJszee en die een groter deel van het planeetoppervlak besloeg dan de Atlantische Oceaan op Aarde. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO vandaag bekendgemaakt op basis van metingen met haar Very Large Telescope, instrumenten van de W.M. Keck-sterrenwacht en NASA's Infrared Telescope Facility. Die zijn verspreid over een periode van zes jaar door een internationaal team van wetenschappers gemaakt.
 2. Vier nieuwe welpen breiden wolvenroedel uit naar negen: “We hebben één gps-halsband die we kunnen gebruiken”
  PREMIUM
  Houthalen-Helchteren

  Vier nieuwe welpen breiden wolvenroe­del uit naar negen: “We hebben één g­ps-hals­band die we kunnen gebruiken”

  De wolvenpopulatie stond op uitbreiden en wolvin Noëlla was met zekerheid bevallen voor de zomer. Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) geeft nu beelden vrij van minstens vier jonge welpen, wat de roedel nu op negen wolven brengt. Nieuwe welpen biedt een nieuwe kans om ze een zender om te doen voor onderzoek. “We hebben een gps-zender, maar die gebruiken we alleen in één bepaald scenario”, zegt Jan Gouwy van het INBO.

Wetenschap & Planeet