Een impressie van HR8799e.
Volledig scherm
Een impressie van HR8799e. © AFP

Wetenschappers observeren voor het eerst rechtstreeks planeet buiten ons zonnestelsel

WetenschapOnderzoekers zijn er voor de eerste keer in geslaagd om directe observaties te doen van een planeet buiten ons zonnestelsel. Ze gebruikten daarvoor een compleet nieuwe techniek. HR8799e draait rond een ster in het sterrenbeeld Pegasus en blijkt een soort super-Jupiter te zijn.

 1. Doseerfout van farmabedrijf AstraZeneca doet steeds meer vragen rijzen bij experts, viroloog Van Gucht maakt zich weinig zorgen

  Doseerfout van farmabe­drijf AstraZene­ca doet steeds meer vragen rijzen bij experts, viroloog Van Gucht maakt zich weinig zorgen

  Het Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en Oxford University deelden onlangs de doeltreffendheid van hun kandidaat-vaccin. Het verdict? 70 procent. Dat is minder dan de 95 procent van Pfizer en Moderna, maar dat hoeft volgens virologen geen probleem te zijn. Toch rijzen er steeds meer vragen over de verzamelde data en resultaten van AstraZeneca. “Het is een hoofdbreker op vele vlakken”, aldus John Moore, immunoloog bij de Amerikaanse instelling Weill Cornell Medicine.
 2. IN BEELD. De een-na-grootste meteoorexplosie in de laatste 30 jaar, en niemand die ‘m zag

  IN BEELD. De een-na-groot­ste meteoorex­plo­sie in de laatste 30 jaar, en niemand die ‘m zag

  Een metersgrote meteoor - waarbij wel tien keer meer energie vrijkwam dan bij de atoombom die op Hiroshima werd gegooid - is door onze dampkring geraasd. Maar bijna niemand die de explosieve vuurbal zag. Tot nu, op satellietbeeld althans. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, dat eerder deze week de passage van de meteoor eind vorig jaar heeft onthuld, heeft nu ook foto’s vrijgegeven.
 1. To Wout or not to Wout: selecteert u Wout van Aert voor uw team in de Gouden Cross?

  To Wout or not to Wout: selecteert u Wout van Aert voor uw team in de Gouden Cross?

  Dit weekend maakt Wout van Aert zijn comeback in het veld. Na een kort maar succesrijk wegseizoen haalt de alleskunner van Jumbo-Visma in Kortrijk en Tabor zijn crossfiets weer van stal. Maar wat doet u? Neemt u Wout van Aert op in uw Gouden Cross-ploeg of niet? Om het dilemma voor u wat te verlichten, geven we u hieronder enkele redenen waarom de drievoudige wereldkampioen wél of geen plekje in uw team verdient.
 1. Spaanse douane arresteert smokkelaars na een achtervolging van maar liefst vijf uur
  Play

  Spaanse douane arresteert smokke­laars na een achtervol­ging van maar liefst vijf uur

 2. Belgische 'Madmax' behaalt zilver op officieus wk breakdance
  Play

  Belgische 'Madmax' behaalt zilver op officieus wk breakdance

Wetenschap & Planeet