Wetenschappers denken mysterie van problemen met bloedstolling bij vaccins ontrafeld te hebben
Duitse wetenschappers denken dat ze weten waarom er bloedstollingsproblemen optreden bij de coronavaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson. Ze zouden veroorzaakt worden door de virale vector, het grotendeels geïnactiveerde virus dat gebruikt wordt om de genetische instructies voor het spike-eiwit van het coronavirus in onze cellen te brengen en ons zo immuun te maken tegen het virus. En het probleem zou opgelost kunnen worden.
De wetenschappers maken melding van hun ontdekking in een voorpublicatie van hun onderzoek. De studie werd dus nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift en is nog niet door andere wetenschappers nagekeken. De man achter de ontdekking is Rolf Marschalek, een professor aan de Universiteit van Frankfurt die al sinds maart onderzoek doet naar de zeldzame aandoening.
Hoe het in elkaar zit? “De betrokken vaccins sturen de DNA-gensequenties van het spike-eiwit naar de celkern in de plaats van naar de cytosolvloeistof in de cel, waar het virus normaal eiwitten produceert”, legde Marschalek uit aan de zakenkrant ‘Financial Times’. “Eenmaal in de celkern splitsen delen van het spike-eiwit, waardoor mutante versies ontstaan, die niet in staat zijn om te binden aan het celmembraan, waar belangrijke immunisatie plaatsvindt. De drijvende mutante eiwitten worden in de plaats daarvan door de cellen in het lichaam uitgescheiden, wat bij ongeveer één op de 100.000 mensen bloedstolsels veroorzaakt.”
Andere methode
Dat het probleem niet voorkomt bij de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna komt doordat die een andere methode gebruiken, die het genetisch materiaal van het spike-eiwit aflevert in de celvloeistof. Het genetisch materiaal gaat daarbij nooit binnen in de celkern.
De problemen met de bloedstolling zijn voor alle duidelijkheid heel zeldzaam. Ze werden vastgesteld bij 309 van de 33 miljoen mensen die in het Verenigd Koninkrijk het vaccin van AstraZeneca kregen. Het resulteerde in 56 overlijdens. In Europa gaat het om zeker 142 mensen op een totaal van 16 miljoen.
Voor Johnson & Johnson gaat het om een nog kleiner aantal. In de Verenigde Staten werd de verwikkeling opgetekend bij acht van de 7,4 miljoen mensen die het vaccin kregen.
41 jaar
Gisteren raakte bekend dat er in ons land een buitenlandse vrouw van jonger dan 40 jaar overleden was na een inenting met het Johnson & Johnson-vaccin. Daarop werd beslist om dat vaccin niet meer toe te dienen aan mensen onder de 41 jaar. Eerder was dat ook al besloten voor het vaccin van AstraZeneca.
Volgens Marschalek zou het probleem met de bloedstolling op te lossen zijn: door het aanpassen van de gensequentie die codeert voor het spike-eiwit om te voorkomen dat het uit elkaar valt. Johnson & Johnson zou het laboratorium van Marschalek al gecontacteerd hebben om advies te vragen en haar vaccin te optimaliseren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
-
Vlaamse regering erkent droogte van 2022 als ramp
De Vlaamse regering heeft de droogte van 2022 erkend als ramp. Alle 251 gemeenten van waaruit schademeldingen ingediend werden, komen in aanmerking om erkend te worden. Dat staat te lezen in de beslissingen van de Vlaamse regering. -
PREMIUM
Liegt iemand tegen mij of niet? Expert legt uit hoe je makkelijk een leugenaar ontmaskert: “Vergeet lichaamstaal, zoals friemelen of wegkijken”
Leugenaar of niet? Zonder hard bewijs lijkt dat onmogelijk te achterhalen. Maar is dat ook zo? In het LeugenLab onderzoekt Bruno Verschuere (Universiteit van Amsterdam) hoe je het best een leugenaar ontmaskert. Hij legt uit waar leugenaars het meeste problemen mee hebben en hoe je door hun web van leugens heen kan zien. “Luister zorgvuldig naar het verhaal. Hoe gedetailleerd is wat mensen vertellen?” -
-
PREMIUM
Streefdoel 11 juli waarschijnlijk de prullenbak in: leeftijdslimiet Johnson & Johnson heeft grote impact op vaccinatiecampagne
-
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
Om de zoveel tijd pakken telecomoperatoren ermee uit op hun website: interessant ogende smartphonedeals. De nieuwste smartphone van Apple of Samsung tegen een zeer voordelige prijs, in ruil voor een abonnement bij een provider: het doet heel wat klanten overstag gaan. Maar zijn die deals ook voordelig? En zo nee, zijn er dan totaal geen zaakjes te doen? Mijntelco.be pluist het uit. -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
Vaccinatieteller
De vaccinatieteller: hoeveel Belgen zijn intussen gevaccineerd tegen het coronavirus? Hoe zien de regionale verschillen eruit?
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerRik Duyvejonck