Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Wetenschappers denken mysterie van problemen met bloedstolling bij vaccins ontrafeld te hebben

Duitse wetenschappers denken dat ze weten waarom er bloedstollingsproblemen optreden bij de coronavaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson. Ze zouden veroorzaakt worden door de virale vector, het grotendeels geïnactiveerde virus dat gebruikt wordt om de genetische instructies voor het spike-eiwit van het coronavirus in onze cellen te brengen en ons zo immuun te maken tegen het virus. En het probleem zou opgelost kunnen worden.

1 reactie

 • Rik Duyvejonck

  1 jaar geleden
  Is toch geen verassing. Wisten allang dat het niet ging lukken!
 1. “Gemiddeld 30 mensen per dag krijgen een hartstilstand”: zo pak je een reanimatie aan

  “Gemiddeld 30 mensen per dag krijgen een hartstil­stand”: zo pak je een reanimatie aan

  Festivals, openluchtzwembaden en gezellige bars. Deze zomer komen we met z’n allen opnieuw massaal buiten. Dat betekent spijtig genoeg ook dat we wel eens sneller iemand zien die onwel wordt. Maar wat moet je precies doen als iemand een hartstilstand krijgt? En zijn beademingen nog altijd aangeraden, ook na de pandemie? Wij vroegen het aan Marlie van Gils, trainster bij Rode Kruis Vlaanderen. “Een AED-toestel zal nooit een schok geven als dat niet nodig is.”
 2. Streefdoel 11 juli waarschijnlijk de prullenbak in: leeftijdslimiet Johnson & Johnson heeft grote impact op vaccinatiecampagne
  PREMIUM

  Streefdoel 11 juli waarschijn­lijk de prullenbak in: leeftijds­li­miet Johnson & Johnson heeft grote impact op vaccinatie­cam­pag­ne

  De beslissing om het vaccin van Johnson & Johnson niet meer toe te dienen bij mensen jonger dan 41 jaar, zal waarschijnlijk een grote impact hebben op de vaccinatiecampagne in Vlaanderen. Als de nu nog tijdelijke beslissing gehandhaafd blijft, zal het niet meer mogelijk zijn elke volwassen Vlaming die dat wil tegen 11 juli een eerste coronaprik te geven, geeft minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) toe. “We moeten daar eerlijk in zijn.”
 1. De vaccinatieteller: hoeveel Belgen zijn intussen gevaccineerd tegen het coronavirus? Hoe zien de regionale verschillen eruit?
  Vaccinatieteller

  De vaccinatie­tel­ler: hoeveel Belgen zijn intussen gevacci­neerd tegen het coronavi­rus? Hoe zien de regionale verschil­len eruit?

  De grootschalige vaccinatiecampagne in ons land is achter de rug. Deze zomer konden in principe alle meerderjarige Vlamingen en alle 12- tot 17-jarigen die dat wensten volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Uiteraard kan wie wil zich nog altijd laten inenten en er worden ook nog boosterprikken gezet voor de meest kwetsbare groepen. Hoeveel Belgen zijn nu deels of volledig beschermd, en zijn er regionale verschillen? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens in één handige teller.
 2. Recordaantal gezinnen op zoek naar goedkoper energietarief: al 1,7 miljoen vergelijkingen in eerste jaarhelft
  Mijnenergie.be

  Recordaan­tal gezinnen op zoek naar goedkoper energieta­rief: al 1,7 miljoen vergelij­kin­gen in eerste jaarhelft

  Mijnenergie.be tekent een nieuw record op: de vergelijkingssite kreeg dit jaar al maar liefst 1,7 miljoen energievergelijkingen te verwerken. Dit ongeziene aantal onderstreept dat de consument in tijden van piekende energieprijzen het heft in eigen handen neemt en actief uitzoekt welke energieleverancier de goedkoopste tarieven aanbiedt. Kristof De Paepe, energie-expert bij Mijnenergie.be, geeft toelichting.

Wetenschap & Planeet