ThinkStock, RV
Volledig scherm
© ThinkStock, RV

Wetenschappers denken 500 jaar oud mysterie ontrafeld te hebben over hoe Azteken zo plots aan hun einde kwamen

WetenschapHet begon in 1545, toen enkele Azteken hoge koorts kregen. Ze klaagden over hoofdpijn en begonnen uit hun neus, ogen en mond te bloeden. De dood volgend binnen drie of vier dagen. De gruwelijke epidemie verspreidde zich razendsnel en vijf jaar later stond het dodental al op 15 miljoen, naar schatting 80 procent van de totale bevolking. Wat het precies was dat de ondergang van de Mexicaanse beschaving veroorzaakte, bleef eeuwenlang in raadselen gehuld. Maar nu beweren wetenschappers dat ze het wellicht toch hebben achterhaald.

23 reacties

 • pascal pilchard

  5 jaar geleden
  mij werd eerder geleerd dat de paus daar een vinger in de pap had, en bewust deze mensen ziek maakte via besmettingen
 • Arbi Maluev

  5 jaar geleden
  Jah eerst hebben wij europeanen hun uitgeroeid en nu ne excuses zoeken dat een of ander epidemie de schuld heeft Laf noem ik dat
 • Roger Deprez

  5 jaar geleden
  Dank aan de wetenschap en aan hun mensen.
 • Christiaan Goethals

  5 jaar geleden
  Prachtig wat sommige posters hier te vertellen hebben, zo leer ik ook wat bij. Wat is wetenschap toch mooi, bedankt.
 • Christian Delgoffe

  5 jaar geleden
  De foto van El Castillo van Chichen Itza (in Yucatan) dateert wel degelijk van ce Tolteeks-Maya cultuur in Mexico en Guatemala. De Tolteken kwamen wel vanuit Centraal Mexico en waren buren van de Azteken (Tolteken hadden eerder de stad Tula gesticht in de staat Hidalgo en deze stad bevindt zich 100 km ten noorden van Mexico, het voormalige Azteekse Tenochtitlan). NA de inval dvan de Azteken zijn de Tolteken naar Yucatan vertrokken.