“Water bevriest vanaf 0 °C. Maar niet al het water is gelijk”, zegt wetenschapsexpert Martijn Peters die Gerben Tuerlinckx (foto) uitdaagt met een waterproef.
Volledig scherm
“Water bevriest vanaf 0 °C. Maar niet al het water is gelijk”, zegt wetenschapsexpert Martijn Peters die Gerben Tuerlinckx (foto) uitdaagt met een waterproef. © Carline Vandercruyssen

Wetenschappelijk proefje doen met je kinderen? Probeer eens water in een oogwenk om te toveren tot ijs

Onze wetenschapsexpert Martijn Peters stelde voor de HLN Summer Challenges enkele leuke wetenschappelijke experimenten op waarmee hij influencer Gerben Tuerlinckx en jong Vlaanderen uitdaagt om ze uit te voeren. Wat de challenge voor vandaag is? Gerben zal water plots omtoveren tot ijs. Martijn legt ook stap voor stap uit hoe je de proef zelf kan doen!

 1. Spaanse wetenschappers testen hersenimplantaat bij blinde vrouw: “Ik kon opnieuw vormen en letters zien"

  Spaanse wetenschap­pers testen hersenim­plan­taat bij blinde vrouw: “Ik kon opnieuw vormen en letters zien"

  Wetenschappers van de Spaanse universiteit Miguel Hernández de Elche, gelegen in de provincie Alicante, hebben een hersenimplantaat ontworpen waarmee blinde mensen opnieuw vormen zouden kunnen waarnemen. De 57-jarige Bernardeta Gómez, die zestien jaar geleden blind werd door een zenuwaandoening, kreeg het implantaat als eerste. Het onderzoek is mogelijk een doorbraak. Zo is het de eerste keer dat de technologie op een blind persoon wordt toegepast.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.

Wetenschap & Planeet