Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © thinkstock

Wetenschap komt met nieuwe theorie voor het magnetische ‘zesde zintuig’ van dieren

Dat sommige dieren de magnetische velden hier op aarde kunnen waarnemen en zelfs gebruiken om hun weg te vinden is al geweten sinds de jaren 70. Hoe ze het doen, is echter nog altijd een mysterie. Een recente publicatie in ‘Philosophical Transactions of the Royal Society B’ doet nu een heel nieuw voorstel. Het magnetisch zesde zintuig zou wel eens het resultaat kunnen zijn van een samenwerking met microben. 

2 reacties

 • Yves Steenssens

  1 jaar geleden
  Juist Emiel , zelfs jonge kat die wordt losgelaten op bijvoorbeeld 8 km van haar baasje keert 8 op 10 keren terug - hoe dat mogelijk is blijft een mysterie en dit zonder GPS .
 • emiel wouters

  1 jaar geleden
  het is maar omdat wij allemaal gebruik maken van al die brol, dat wij deze prachtige eigenschappen verloren zijn. Want zeg nu wat is er beter dan met je GPS aan werken te staan en voortdurend te horen zeggen "gelieve om te keren", om dan telkens op hetzelfde punt terug te komen. Dan je gezond verstand te gebruiken. Dieren kunnen dat, die vinden alles wat ze moeten hebben zonder die brol. zelf teveel want hun magen zitten vol plastiek, en da's ons fout.
 1. 2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessante methodes zet je makkelijk geld opzij
  Spaargids.be

  2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessan­te methodes zet je makkelijk geld opzij

  66 procent van de Belgen vrezen dat ze geen deftig pensioen zullen ontvangen. De mediaan van alle werknemerspensioenen bedroeg in januari 2020 1.449 euro bruto. Hoeveel dat in de toekomst zal zijn, is onduidelijk. Wie dus na zijn pensionering voldoende financiele armslag wil behouden, bouwt tijdens zijn beroepsloopbaan best een extraatje op. Mogelijkheden zijn er genoeg, en ze krijgen vaak ook fiscale aanmoediging. Spaargids.be zet zeven interessante formules op een rij.
 2. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.

Wetenschap & Planeet