WEERBERICHT. “Volgende week ziet er goed uit”: kouder, maar wel zonnig weer op komst

Een hogedrukgebied boven het westen van Frankrijk leidt Atlantische storingen richting ons land. Hierdoor blijft het in de komende dagen grijs en bij momenten regenachtig. Een zachte en vochtige lucht van over zee vergezelt deze zwakke storingen. Na zondag wordt het zonniger, zo zegt weerman Frank Duboccage in de video hierboven: “Volgende week ziet er goed uit.”

 1. Je hoofd in een ijsbad steken? Deze trucjes helpen volgens de wetenschap wel en niet tegen een kater
  PREMIUM

  Je hoofd in een ijsbad steken? Deze trucjes helpen volgens de wetenschap wel en niet tegen een kater

  Een kater hebben is allerminst een pretje. Al hoeft dat ongemakkelijke gevoel volgens een nieuwe TikTok-trend niet lang te duren. Gewoon even je hoofd in een ijsbad dompelen en de klachten verdwijnen. Althans dat beweert men toch. Maar wat is een kater nu precies? Helpt het echt als je jouw hoofd in ijswater steekt? En welke trucjes werken nu wel en niet volgens de wetenschap als je een nachtje te zwaar bent gaan stappen? Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) geeft antwoord.
 2. Oogdruppels teruggeroepen in VS door besmetting met zeldzame bacterie: één persoon overleden, vier patiënten verliezen ogen

  Oogdrup­pels teruggeroe­pen in VS door besmetting met zeldzame bacterie: één persoon overleden, vier patiënten verliezen ogen

  De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hebben oogdruppels van verschillende merken teruggeroepen nadat is gebleken dat de druppels besmet zijn met de zeldzame ‘pseudomonas aeruginosa’-bacterie. Eén persoon is aan de infectie overleden en een zestigtal anderen liepen verwondingen aan hun ogen op. Bij enkele patiënten waren die zelfs zo ernstig dat ze hun ogen operatief moesten laten verwijderen.
 3. 85% minder plastic in de oceanen tegen 2050? Volgens deze Oekraïense onderzoekster is dat mogelijk
  PREMIUM

  85% minder plastic in de oceanen tegen 2050? Volgens deze Oekraïense onderzoek­ster is dat mogelijk

  Nog nooit zat er wereldwijd zoveel plastic afval in onze rivieren en oceanen. Dat bleek recent nog uit een wetenschappelijke studie gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift ‘PLOS One’. Maar er is goed nieuws. Want volgens de Oekraïense wetenschapster Maryna Strokal (Wageningen Universiteit) kunnen we het tij keren. “We kunnen heel wat watervervuiling voorkomen. Wereldwijd kan aan het einde van deze eeuw zelfs 95 procent ervan weggewerkt zijn.”