Wanneer is een robot een betere voetballer dan Messi?

TechnologieTegen 2050 wil men een robotelftal ontwerpen dat de voetbalcapaciteiten van een menselijk team evenaart. Of dat ook zal lukken, hangt volgens Prof. dr. Stefano Stramigioli, hoogleraar Advanced Robotics aan de Universiteit van Twente, voornamelijk van twee dingen af: de cognitieve ontwikkeling van robots, en de 'nabootsing' van menselijke spierkunsten.

 1. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 2. Elon Musk hoopt in januari zijn ‘Starship’ in baan om de aarde te kunnen lanceren
  5

  Elon Musk hoopt in januari zijn ‘Starship’ in baan om de aarde te kunnen lanceren

  SpaceX-CEO Elon Musk hoopt dat de grote Starship-raket van zijn ruimtevaartbedrijf in januari 2022 voor het eerst in een baan om de aarde gebracht kan worden. Dat zei hij donderdag tijdens een virtuele bijeenkomst met leden van de National Academy of Sciences. Musk waarschuwt wel voor de risico’s en durft niet te zeggen dat het meteen een succesvolle vlucht zal zijn. Hij hoopt en verwacht na die eerste testvlucht volgens jaar nog meerdere lanceringen te doen.

Wetenschap & Planeet