Belga
Volledig scherm
© Belga

Waarom coronavirus veel hogere tol eist in Italië dan in Oost-Europa: “Het ligt aan mensen die er wonen”

UGent-onderzoekers geloven dat genetische verschillen tussen de inwoners verklaren waarom het coronavirus in sommige landen een hogere tol eist. Uit onderzoek blijkt dat er in landen waar een specifieke variant van het ACE1-gen vaak voorkomt, minder besmettingen en overlijdens worden geteld. Concreet gaat het om het D-polymorfisme van het bewuste gen, dat vooral in Oost-Europa voorkomt.

 1. Simulatie toont hoe één hoestje supermarktklanten twee gangen verder kan besmetten
  CORONAVIRUS

  Simulatie toont hoe één hoestje supermarkt­klan­ten twee gangen verder kan besmetten

  Wie één enkele keer niest of hoest in een supermarkt, verspreidt een wolk van minuscule druppels die aanzienlijk langer in de lucht blijft hangen dan oorspronkelijk gedacht. Klanten die zich twee gangpaden verder bevinden, lopen zo gevaar op besmetting, is te zien in een verontrustende simulatie van Finse wetenschappers. Hun recente bevindingen konden nog niet worden bevestigd door andere vorsers.
 1. Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Het bedrijfswagenpark stapt in 2026 quasi volledig over op elektrische wagens, terwijl ook de particuliere bestuurder steeds vaker voor een EV opteert. Vele automerken stellen langs hun kant dan weer een datum in het vooruitzicht waarop ze definitief stoppen met de productie van auto’s met een verbrandingsmotor. Hoelang mogen we nog met een nieuwe diesel rijden? En is het nog interessant om in een dieselwagen te investeren? HLN Drive weegt de pro’s en de contra’s af.
 2. Buitenkant van je huis schoonmaken in tijden van corona: microbioloog en poetsexperte geven advies
  PREMIUM

  Buitenkant van je huis schoonma­ken in tijden van corona: microbio­loog en poetsexper­te geven advies

  Dat heel wat mensen in de huidige lockdown light de poetsmicrobe te pakken hebben, is een understatement. Op Instagram zag je de afgelopen dagen de ene uitgemeste kast na de andere passeren. Nu alle klusjes in huis stilaan afgevinkt dreigen te raken en de zon zich nog steeds van zijn beste kant laat zien, is het tijd om de aandacht te verleggen naar de buitenkant van onze woning. Moet je daar extra poetsen tegen het coronavirus? En hoe pak je deze schoonmaak het best aan?

Wetenschap & Planeet