Pinguins op het Zuidpool-eiland South Georgia. Archiefbeeld ter illustratie.
Volledig scherm
Pinguins op het Zuidpool-eiland South Georgia. Archiefbeeld ter illustratie. © ALEK KOMARNITSKY via REUTERS

Vrees voor ecologische ramp: wetenschappers plannen missie naar ‘s werelds grootste ijsberg, die nu echt op ramkoers ligt met “pinguïneiland”

Hij komt dichter en dichter en stevent nu récht op het afgelegen Zuidpool-eiland af waar duizenden pinguïns en zeehonden leven: de grootste ijsberg ter wereld. De drijvende kolos - de ijsberg is groter dan Luxemburg - is minder dan 100 kilometer van het eiland verwijderd. Een botsing lijkt onvermijdelijk, er wordt gevreesd voor een ecologische ramp. Een team van wetenschappers plant nu een dringende missie om de bevroren reus, en vooral zijn impact op het milieu, ter plaatse te bestuderen.

3 reacties

 • Jos Spriet-Dewaele

  2 maanden geleden
  Wat gaan wetenschappers hieraan veranderen Enkel toekijken en niets doen zal niet veel helpen
 • Mario Adams

  2 maanden geleden
  @Louis Smeekens  Heb je wetenschappelijk bewijs voor je beweringen?  "Het lijkt erop" is geen bewijs. De aarde is constant in beweging.  Dus zou het niet kunnen dat dit gewoon een volgende stap is in de evolutie van de aarde...?  Wie zegt dat de aarde voorbestemd is om te blijven zoals ze is? Wie zegt dat ze altijd zal bestaan?  En..nog nooit gehoord van tektonische platen?  Die zijn constant in beweging, zij het heel traag.  Is dat ook de schuld van de mens?  
 • Louis Smeekens

  2 maanden geleden
  Weer onschuldige slachtoffertjes van het werk van de "mens". Misschien komen dergelijke bergen ook voor eerder in de geschiedenis, maar nu lijkt het erop dat die is afgebroken door opwarming. En wij maar verder boeren met hoe we bezig zijn.
 1. Mooi lenteweer heeft ook keerzijde: muggen steken vroeger de kop op dan gewoonlijk

  Mooi lenteweer heeft ook keerzijde: muggen steken vroeger de kop op dan gewoonlijk

  Nu het ene dagrecord na het andere sneuvelt, lijkt de lente al volop in het land te zijn. Tegelijk steekt ook een andere onverwachte gast de kop op, die in een stil hoekje van de slaapkamer afwacht om snel en genadeloos toe te slaan: de mug. Gaat het om een verdwaalde ‘lone wolf’ of zijn de zwermen er uitzonderlijk vroeg bij dit jaar? We vroegen het aan bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen University & Research.
 2. Gezondheidsexpert van Johns Hopkins: “VS bereikt groepsimmuniteit in april”

  Gezond­heids­ex­pert van Johns Hopkins: “VS bereikt groepsimmu­ni­teit in april”

  Natuurlijke immuniteit door een eerder opgelopen besmetting met het coronavirus komt veel meer voor dan uit de tests blijkt. Dat schrijft Marty Makary, chirurg en gezondheidsspecialist van de gerenommeerde Johns Hopkins University, in een opiniestuk in de Wall Street Journal. Neem daarbij nog eens de al gevaccineerde Amerikanen en Makary verwacht dat de VS tegen april groepsimmuniteit kan bereiken. “Best mogelijk”, reageert epidemiologe Suzanne Judd.
 1. Vrienden voor de camera, roddelen achter de schermen: dit zeggen The Voice-coaches over elkaar
  Play
  The Voice van Vlaanderen

  Vrienden voor de camera, roddelen achter de schermen: dit zeggen The Voi­ce-coa­ches over elkaar

 2. Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?
  Play
  Uitgelegd

  Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?

Wetenschap & Planeet