Een streep Starlink-satellieten zichtbaar in de lucht nabij Salgotarjan, Hongarije (beeld van gisteren). De satellieten vliegen straks met honderden tot duizenden in gecoördineerde groepjes rond de aarde.
Volledig scherm
Een streep Starlink-satellieten zichtbaar in de lucht nabij Salgotarjan, Hongarije (beeld van gisteren). De satellieten vliegen straks met honderden tot duizenden in gecoördineerde groepjes rond de aarde. © EPA

Vrees van astronomen komt uit: vloot Starlink-satellieten van Elon Musk verstoort zicht op sterren en planeten

Het plan van SpaceX-baas Elon Musk om duizenden satellieten rond de aarde te brengen voor supersnel internet overal ter wereld werkt nu al op de heupen van astronomen. De satellieten verstoren namelijk sterrenkundige waarnemingen.

12 reacties

 • Joery Goubert

  3 jaar geleden
  Amerika is met andere dingen bezig in de ruimte. Het land nog sterker maken tegen china en rusland
 • Geert Tamsyn

  3 jaar geleden
  Het Starlink-project zal in de toekomst veel levens redden, hoeveel hebben de astronomen er al gered?
 • Gino Denil

  3 jaar geleden
  De ruimte is van iedereen. Een ander land kan misschien iemand de toelating geven om met een ruimtestofzuiger zijn sattelieten terug op te ruimen. Of als oefendoelen voor hun ruimtebewapening.
 • Peter Van Mele

  3 jaar geleden
  Elon Musk: Visionair, Wereldverbeteraar, ... Knap wat die man allemaal realiseert! Spijtig om te zien dat vooral eventuele nadelen in de verf gezet worden!
 • Antonio Vivaldi

  3 jaar geleden
  Mijn toelating heeft hij niet?
 1. Wat is die mysterieuze streep lichtjes aan de hemel?

  Wat is die mysterieu­ze streep lichtjes aan de hemel?

  De voorbije nacht was in de lucht een bijzonder verschijnsel waarneembaar. Aan de hemel was een streep van tientallen lichtjes zichtbaar die op sterren leken. Vermoedelijk ging het om satellieten van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, die vrijdag in een baan om de aarde zijn gebracht. Dat zegt ook weerman Frank Deboosere. “De heldere lichtpunten vannacht rond 1.00 uur aan de hemel zijn dus de Starlink-satellieten van SpaceX”, tweette hij.