Volg nu zelf de vogeltrek over de Benelux
Vanaf nu houden 10 weerradars vogels die over de Benelux trekken, in de gaten. En dankzij een nieuwe webapplicatie kan jij meekijken.
Delen per e-mail
Elk voor- en najaar trekken miljoenen vogels over ons land. Helaas doen ze dit voornamelijk op grote hoogte en ‘s nachts en daardoor blijft dit prachtige spektakel grotendeels onzichtbaar. Maar gelukkig zijn er nog de weerradars. Die kunnen namelijk ingezet worden voor het opsporen van vogels. Dankzij tien weerradars die verspreid liggen over België, Nederland, Frankrijk en Duitsland kan iedereen nu in real-time naar de vogeltrek kijken. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) lanceerden vandaag de webapplicatie.
Met deze nieuwe website willen het KMI en INBO, in samenwerking met Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en Federaal Wetenschapsbeleid BELSPO, vogels spotten met behulp van weerradars toegankelijk maken voor iedereen die geïnteresseerd is in het fascinerende fenomeen van vogeltrek. Een weerradar ziet immers niet alleen de waterdruppeltjes in de atmosfeer, maar evengoed vogels die zich verplaatsen in het luchtruim. Daarom kan men dit meetinstrument gebruiken om de trek gedetailleerd in kaart te brengen. Zo kan je bijvoorbeeld op elk moment van de dag zien hoeveel vogels er in de buurt van de radar vliegen, hoe die verdeeld zijn over de verticale lagen van de atmosfeer en hoe dicht ze op elkaar gepakt zitten.
Zo kon men uit de data afleiden dat de vogeltrek dit jaar uitzonderlijk vroeg op gang kwam, een gevolg van het ongewoon warme weer in de tweede helft van februari. De voorjaarstrek is ondertussen volop bezig en loopt meestal tot midden april. Hoe lang die precies duurt is afhankelijk van meteorologische condities zoals de windrichting, gemiddelde temperatuur en aanwezigheid van neerslagzones. Voor de omgekeerde beweging, naar het zuiden, is het wachten tot midden september en die duurt dan gemiddeld tot eind oktober.
Al deze informatie is niet enkel interessant voor vogelaars maar is ook heel nuttig voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek en de luchtvaart. De signalen geven onschatbare inzichten in de dynamiek en evolutie van vogeltrek op grote schaal voor ornithologen en ecologen. De studie van vogelmigratie, en ook insecten en vleermuizen, op basis van radar kreeg zelfs al een eigen naam: radar-aeroëcologie. Daarnaast kunnen de signalen ook gebruikt worden om botsingen tussen vliegtuigen en groepen vogels te vermijden of om de positie van windmolenparken te bepalen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
13
Koolstoftaks zou Belgische industrie zwaar treffen
De invoering van een koolstoftaks, waarbij "vervuilende" activiteiten kunnen worden belast, zou België harder treffen dan de buurlanden. Dat blijkt uit een studie van de Nationale Bank waarover zakenkrant L'Echo bericht. -
PREMIUM41
Uitbater maakt restaurants Covid-veilig met eenvoudig systeem: “Zo wordt binnen even veilig als buiten”
-
12
Vaccinwissel: Fransen jonger dan 55 krijgen Pfizer of Moderna voor tweede prik na eerste dosis AstraZeneca
Fransen die jonger zijn dan 55 en al een eerste dosis van het AstraZeneca-coronavaccin kregen, krijgen voor hun tweede prik een dosis van het Moderna- of Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat heeft de Franse Hoge Gezondheidsautoriteit HAS aangekondigd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt het wisselen van coronavaccin na de eerste dosis niet aan. “Er zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar”, klinkt het. -
-
Kate Winslet in topvorm of een docu over walvissen van de maker van ‘Titanic’: dit is onze streaming top vijf
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Deze week op het menu: een nieuwe HBO-serie op Streamz met Kate Winslet in de hoofdrol, die niets dan lof en vijfsterrenrecensies kreeg in de internationale pers, een grimmige true crime-documentaire over een moeder die op zoek gaat naar de moordenaars van haar dochter en een Noorse krimi. -
1
Britse studie: “82 procent van positieve sneltesten leverde correct resultaat op”
Meer dan vier op de vijf positieve sneltesten uit een studie van Public Health England bleken ook positief na een PCR-test, die nauwkeuriger is. Dat doet vermoeden dat ook sneltesten heel accuraat zijn, misschien wel meer dan verwacht, maar zeker is dat niet. In ons land ijvert microbioloog Herman Goossens al lang voor het inzetten van sneltesten. -
PREMIUM5
108 minuten weg van de aarde, voor altijd een volksheld: 60 jaar geleden was Joeri Gagarin de eerste mens in de ruimte
-
Instant lentegevoel met deze handtassen in pastel
Een hypervrouwelijke outfit of een hippe look met speelse twist? Pasteltinten werken altijd in je voordeel. Nog niet klaar voor een lila suit of snoeproze jurk? Ook een pastelgekleurde handtas does the job. Ninashop.be zocht voor jou de liefste exemplaren uit.
1 reactie
Elke De Vleeschouwer