Virtual reality helpt in ontwikkeling nieuwe medicijnen
Virtual reality (VR) is vooral gekend als populair gadget in de gamewereld. Maar de mogelijkheden van de technologie gaan verder dan dat. Virtual reality wordt nu ook ingezet in de medische sector bij de ontwikkeling van geneesmiddelen.
Delen per e-mail
Het ontwikkelen van medicijnen is normaal een erg complex en intensief proces, en om dat proces te vereenvoudigen, slaan wetenschappers nu een niet-traditionele weg in. Sinds kort werken ze namelijk samen met technici uit de gamewereld. De wetenschappers van C4X Discovery kunnen nu gebruik maken van de VR-techniek om de complexe moleculenstructuren van medicijnen te visualiseren. Het programma staat hen bovendien toe om in die gevisualiseerde structuren een specifiek deeltje te verplaatsen en te zien hoe de moleculen reageren op bepaalde stimulansen.
Het doel van de techniek is om de moleculenstructuur technologisch te ontwerpen en te optimaliseren alvorens het medicijn in de praktijk te ontwikkelen. Volgens de onderzoekers moet de technologie helpen om het aantal fouten die normaal bij medicijnontwikkeling komen kijken, te reduceren. Het ontwikkelen van een volwaardig geneesmiddel neemt normaal 10-12 jaar in beslag en kost gemiddeld 2,3 miljard euro.
De onderzoekers van C4X Discovery willen de tijd die men normaal nodig heeft bij het creëren van nieuwe medicijnen beperken en de werklast voor de wetenschappers verlichten. Bovendien staat de technologie toe dat mensen op verschillende locaties samenwerken aan hetzelfde model, wat de kennis van verschillende onderzoekscentra moet kunnen bundelen.
Andere toepassingen
Virtual Reality vond al eerder zijn weg naar de medische sector. Zo wordt de techniek ingezet bij medische opleidingen waarbij studenten de anatomie van het lichaam kunnen leren door middel van simulaties. Ook chirurgen maken er gebruik van om gecompliceerde operaties te oefenen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
22
“Brildragers raken tot drie keer minder besmet met coronavirus”
Brildragers raken tot drie keer minder besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit een studie uit India. Volgens wetenschappers raken zij veel minder hun ogen aan, waardoor de kans op besmetting ook significant daalt. -
Heel wat mensen maanden later nog ziek: WHO vraagt meer aandacht voor langetermijneffecten van coronabesmetting
De nationale gezondheidsdiensten moeten meer aandacht besteden aan de gevolgen op lange termijn van een coronabesmetting. Dat heeft de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag verklaard tijdens een digitale persconferentie. Heel wat mensen lijden maanden na een coronabesmetting immers nog altijd aan post-corona-aandoeningen of 'long Covid'. -
PREMIUM17
Waarom zijn we zo gefascineerd door Mars, terwijl we al zeker weten dat er geen leven is op de planeet?
-
-
Dit is het loon van een creative in een reclamebureau
-
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
Maatregelen coronacrisis doen ozonvervuiling dalen
Wetenschappers namen een daling in ozonvervuiling van gemiddeld 7% waar op het noordelijke halfrond tijdens de lente en zomer van 2020. Zo een grote afname gedurende enkele maanden is al zeker 20 jaar lang niet meer geobserveerd. -
6
Eerste bedreigde diersoort succesvol gekloond in VS
Het Amerikaanse bedrijf Revive & Restore heeft met succes de eerste gekloonde zwartvoetbunzing ter wereld gebracht. Het is de eerste keer dat de kloontechnologie wordt gebruikt om een bedreigde diersoort te redden.
1 reactie
Eric De landtsheer