Virologe bezorgd over uitbraken van apenpokken: “Nieuwe gevallen ontdekt in verschillende landen. Dat is erg ongewoon”
De bekende Nederlandse virologe Marion Koopmans begint zich zorgen te maken over de uitbraken van apenpokken in verschillende landen. “We hebben in het verleden af en toe geïmporteerde gevallen gezien, maar normaal gezien verspreidden die zich niet verder”, klinkt het. “Nu zijn er echter nieuwe gevallen ontdekt in meerdere landen. Dat is erg ongewoon.” In België zijn er nog geen aanwijzingen dat er al gevallen van de apenpokken zijn opgedoken, meldt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) aan persbureau Belga.
In totaal zijn er nu al 33 bevestigde gevallen van de apenpokken gerapporteerd in zes verschillende landen, zo blijkt uit een realtime update van epidemioloog Moritz Kraemer van de universiteit van Oxford. Het gaat om 14 bevestigde gevallen in Portugal, 9 in het Verenigd Koninkrijk, 7 in Spanje, 1 in de Verenigde Staten, 1 in Italië en 1 in Zweden. Daarnaast maakte Portugal melding van 6 verdachte gevallen, Spanje van 16 verdachte gevallen en Canada van 13 verdachte gevallen.
“De apenpokken zoals we die kennen, zijn niet zo besmettelijk”, aldus Koopmans. “De vraag is daarom: is er iets bijzonders aan de hand dat deze situatie kan verklaren? Een erg ongewone index, die veel directe contacten heeft gehad bijvoorbeeld? Of is er iets ongewoons aan het virus?”
Besmettelijker?
De virologe vraagt zich af of het virus misschien besmettelijker geworden is. “Het oudere broertje van de apenpokken - de gewone pokken of in het Engels ‘smallpox’ - waren veel besmettelijker en virulenter (wat wil zeggen dat ze een erger ziektebeeld veroorzaakten, red.). Waardoor dat komt, is niet duidelijk, maar het is algemeen bekend dat wijzigingen aan het genoom of de genetische samenstelling een manier zijn waarop deze virussen kunnen evolueren. Er is dus dringend nood aan extra informatie.”
De apenpokken veroorzaken soortgelijke, maar minder erge symptomen dan de gewone pokken (of ‘smallpox’, niet te verwarren met de wind- of waterpokken). Eerst krijgt de patiënt griepachtige klachten zoals koorts, hoofdpijn, misselijkheid, zweten en rugpijn. Na een vijftal dagen verschijnt er huiduitslag: ronde blaasjes gevuld met etter. Die drogen uit en krijgen een korstje. Dat kan lelijke littekens veroorzaken.
In tegenstelling tot de gewone pokken - die in 1980 werden uitgeroeid met dank aan een vaccin - komen de apenpokken wel nog altijd voor, maar dan vooral in West- en Centraal-Afrikaanse landen. Net als bij het coronavirus gaat het om een zogenaamde ‘zoönose’, een ziekte die van dier op mens wordt overgedragen. De meeste gevallen komen voor in de buurt van tropische regenwouden. Daar leven dieren die drager kunnen zijn van het virus, zoals eekhoorns, relmuizen en sommige apensoorten.
Overdracht
De overdracht van mens op mens is zoals gezegd normaal gezien beperkt, wat het risico op grote uitbraken beperkt. Het virus verspreidt zich door contact met lichaamsvloeistoffen, letsels op de huid of op interne slijmvliesoppervlakken (bijvoorbeeld in de mond of de keel), ademhalingsdruppels en besmette voorwerpen. De incubatietijd (de tijd tussen besmetting en symptomen) bedraagt 5 tot 21 dagen.
Een besmetting kan vastgesteld worden met een eenvoudige PCR-test op de letsels. Volgens Marc Van Ranst beschikt zijn labo over dergelijke tests.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt de apenpokken “een opkomende infectieziekte”. “Doorgaans is de mortaliteit bij uitbraken van apenpokken 1 tot 10 procent, maar met de juiste zorg zullen de meeste patiënten herstellen”, klinkt het. De firma Bavarian Nordic beschikt volgens Van Ranst over een gecombineerd vaccin tegen de pokken en de apenpokken dat recent nog werd goedgekeurd door het Amerikaanse FDA, het agentschap van de Amerikaanse overheid dat de kwaliteit van voedsel en medicijnen controleert.
“Oudere volwassenen hebben het pokkenvaccin nog gekregen in hun jeugd”, weet Van Ranst. “Hun afweer is, 50 jaar later, normaal gezien nog wel actief tegen het monkeypoxvirus. Er bestaan ook antivirale middelen tegen de apenpokken. Cidofovir en Brincidofovir werden ontdekt in ons Rega Instituut aan de KU Leuven.”
Symptomen
Zelf maakt Van Ranst zich al jaren zorgen over het virus. “Maar er is geen reden om in paniek te schieten”, zegt hij. “Dit virus vergt wel aandacht: het is belangrijk dat er ruchtbaarheid aan wordt gegeven, zodat mensen de symptomen beter herkennen.”
LEES OOK:
BEKIJK OOK: Wat zijn apenpokken?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderzoekers vinden ‘immunologische voetafdruk’ die kans op overlijden aan covid voorspelt
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
PREMIUM7
Steeds meer e-sigaretten in de vorm van speelgoed. Professor waarschuwt: "Deze stof is een van de meest verslavende drugs ter wereld”
Van schattige tijgertjes tot kleurrijke ijsjes. Op TikTok duiken er steeds meer beelden op van e-sigaretten die lijken op onschuldig speelgoed. “Het gaat hier om een heel gevaarlijke trend. Tieners kunnen zo verslaafd raken aan nicotine”, waarschuwt kankerspecialist Filip Lardon (UAntwerpen). Hij vertelt wat de lichamelijke impact is van vapen op jonge leeftijd, én hoe tieners hun rookgedrag proberen te verbergen. -
-
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
-
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin
Een nieuwe maand, alweer een sterke docu op Streamz. Dit keer pakt de streamingdienst uit met ‘Love to Love You, Donna Summer’, waarin dieper wordt ingezoomd op het leven van het wereldberoemde disco-icoon. -
PREMIUM
Soms liep het mis, maar miljoenen levens werden gered. Wat leert de geschiedenis écht over de veiligheid van vaccins?
Heel de wereld zit te wachten op het coronavaccin. Maar niemand durft te garanderen dat het volkomen veilig zal zijn. “Dat konden we twintig jaar geleden ook van aspirine niet”, suste vaccinoloog Pierre Van Damme in onze krant. Hoe vaak ging het fout in de beginjaren van vaccins? Zat het poliovaccin meteen goed? En waarom is er nog geen vaccin tegen RSV? Een overzicht. -
PREMIUM
“Invasieve schimmelinfecties komen steeds vaker voor”: dit zijn de gevaarlijkste schimmels volgens de WHO en zo kan je ze oplopen