Volledig scherm
© AP

Virale lading blijkt belangrijkere factor voor overdragen coronavirus dan leeftijd of symptomen (zoals hoesten)

De virale lading van mensen die besmet zijn met het coronavirus blijkt een veel belangrijkere factor te zijn bij het besmetten van andere mensen dan leeftijd of symptomen, zoals hoesten. Dat staat te lezen in een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het toonaangevende medisch tijdschrift The Lancet. Het toont meteen het belang van sneltesten die gemiddelde en hoge virale ladingen kunnen detecteren om nieuwe uitbraken van het virus te voorkomen.

 1. Is Russisch vaccin dé oplossing voor vaccinatiepuzzel? Dit weten we erover en deze Europese leiders worden gretiger om Spoetnik te gaan gebruiken
  PREMIUM

  Is Russisch vaccin dé oplossing voor vaccinatie­puz­zel? Dit weten we erover en deze Europese leiders worden gretiger om Spoetnik te gaan gebruiken

  Toen Rusland in augustus vorig jaar de eerste opzienbarende resultaten van het Spoetnik-vaccin bekendmaakte, werd er in de EU nog schamper gereageerd. Maar nu het middel daadwerkelijk voor 91,6 procent effectief blijkt te zijn tegen het coronavirus én de EU met bevoorradingsproblemen kampt, gaan er steeds meer stemmen op om het Russische vaccin in Europa daadwerkelijk te gaan inzetten. Kan Spoetnik de redding betekenen voor de Europese tekorten? Dit weten we over het Russische vaccin. En deze prominente Europese leiders maken een opening om Spoetnik te gaan gebruiken.
 2. IN BEELD. Tien geredde orang-oetans weer vrijgelaten in het wild, voor het eerst sinds de coronapandemie begon
  1

  IN BEELD. Tien geredde orang-oe­tans weer vrijgela­ten in het wild, voor het eerst sinds de coronapan­de­mie begon

  Zestien jaar geleden maakte orang-oetan Nenuah deel uit van een ziekmakend schouwspel voor toeristen, waarbij apen met bokshandschoenen en in een onozel broekje tegen elkaar moeten vechten. Afgelopen week was ze één van tien geredde orang-oetans die na een lange rehabilitatie en intens leerprogramma hun vrijheid terugkregen. Na een stevige tocht te land, ter zee en in de lucht werden de dieren vrijgelaten in het wild, in de bossen van Borneo.
 1. Dashcam filmt 'wielerterrorist' in Limburg
  Play

  Dashcam filmt 'wielerter­ro­rist' in Limburg

 2. 'Stitchy in Tooki Trouble' is nieuw Belgisch videospel voor Switch
  Play
  games

  'Stitchy in Tooki Trouble' is nieuw Belgisch videospel voor Switch

Wetenschap & Planeet