Het Boeing CST-100 Starliner-vaartuig op een United Launch Alliance Atlas V-raket op Cape Canaveral in Florida. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Het Boeing CST-100 Starliner-vaartuig op een United Launch Alliance Atlas V-raket op Cape Canaveral in Florida. Archiefbeeld. © AFP

Uitstel voor testvlucht naar ISS van Boeings ruimtevaartuig Starliner

De lancering van een nieuw ruimtevaartuig, de door vliegtuigbouwer Boeing ontwikkelde ‘Starliner’, is dinsdag niet doorgegaan. Het vaartuig had moeten opstijgen voor een onbemande vlucht naar het ruimtestation ISS. Een paar uur voor vertrek, terwijl de raket klaarstond op het lanceerplatform, besloot de vluchtleiding echter om de lancering uit te stellen. Boeing Space gaf op Twitter geen uitleg voor dat uitstel, maar door de weersomstandigheden was er maar 50 procent kans dat de vlucht zou kunnen doorgaan.

 1. Herkansing voor Boeings paradepaardje: na mislukte testvlucht vertrekt Starliner vandaag opnieuw richting ISS

  Herkansing voor Boeings parade­paard­je: na mislukte testvlucht vertrekt Starliner vandaag opnieuw richting ISS

  Na een mislukte lanceerpoging afgelopen vrijdag staat het ruimtevaartuig Starliner van Boeing opnieuw klaar om te vertrekken. Het gaat om een tweede testvlucht nadat Boeings paradepaardje eind 2019 al eens richting het Internationaal Ruimtestation (ISS) werd gelanceerd. Omdat het toestel toen niet in de geplande baan terechtkwam moest het weer huiswaarts keren. Dit keer moet de Starliner wél bij de eindmeet geraken.
 2. Na ‘The Last of Us’: hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de mens? “Systemische infecties in het bloed of de organen zijn in 30 tot 60% van de gevallen dodelijk”
  PREMIUM

  Na ‘The Last of Us’: hoe gevaarlijk zijn schimmels voor de mens? “Systemi­sche infecties in het bloed of de organen zijn in 30 tot 60% van de gevallen dodelijk”

  Corona is nog niet volledig achter de rug of iedereen heeft het al over een nieuwe pandemie. Deze keer gelukkig eentje die enkel op ons scherm te zien is - althans voorlopig toch. In de populaire HBO-reeks ‘The Last of Us’ teistert een schimmelinfectie de wereld en verandert iedereen in een bloeddorstig monster. Maar hoe realistisch is dit? Zou het ons ooit ook echt kunnen overkomen? En hoe gevaarlijk zijn schimmels echt? We vroegen het aan microbioloog Hans Carolus (KU Leuven).