Het Boeing CST-100 Starliner-vaartuig op een United Launch Alliance Atlas V-raket op Cape Canaveral in Florida. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Het Boeing CST-100 Starliner-vaartuig op een United Launch Alliance Atlas V-raket op Cape Canaveral in Florida. Archiefbeeld. © AFP

Uitstel voor testvlucht naar ISS van Boeings ruimtevaartuig Starliner

De lancering van een nieuw ruimtevaartuig, de door vliegtuigbouwer Boeing ontwikkelde ‘Starliner’, is dinsdag niet doorgegaan. Het vaartuig had moeten opstijgen voor een onbemande vlucht naar het ruimtestation ISS. Een paar uur voor vertrek, terwijl de raket klaarstond op het lanceerplatform, besloot de vluchtleiding echter om de lancering uit te stellen. Boeing Space gaf op Twitter geen uitleg voor dat uitstel, maar door de weersomstandigheden was er maar 50 procent kans dat de vlucht zou kunnen doorgaan.

  1. Herkansing voor Boeings paradepaardje: na mislukte testvlucht vertrekt Starliner vandaag opnieuw richting ISS

    Herkansing voor Boeings parade­paard­je: na mislukte testvlucht vertrekt Starliner vandaag opnieuw richting ISS

    Na een mislukte lanceerpoging afgelopen vrijdag staat het ruimtevaartuig Starliner van Boeing opnieuw klaar om te vertrekken. Het gaat om een tweede testvlucht nadat Boeings paradepaardje eind 2019 al eens richting het Internationaal Ruimtestation (ISS) werd gelanceerd. Omdat het toestel toen niet in de geplande baan terechtkwam moest het weer huiswaarts keren. Dit keer moet de Starliner wél bij de eindmeet geraken.
  2. Vlaanderen rondt nieuwe vaccinatiekaap, maar we worden voorbijgestoken in Europa

    Vlaanderen rondt nieuwe vaccinatie­kaap, maar we worden voorbijge­sto­ken in Europa

    De vaccinatiecampagne in Vlaanderen heeft een nieuwe kaap gerond. Meer dan 80 procent van alle inwoners heeft nu al minstens één spuitje gekregen. En het ziet ernaar uit dat we deze week met de volledige vaccinatiegraad - het aantal volledig gevaccineerde personen ten opzichte van het aantal personen dat in aanmerking komt voor volledige vaccinatie - over de 90 procent zullen gaan. Mooie cijfers, maar in vergelijking met de rest van Europa zakken we wel een beetje weg.

Wetenschap & Planeet