Tijdelijke stop op vaccineren met AstraZeneca kostte fors meer levens dan potentiële bloedproblemen, volgens nieuwe studie
De tijdelijke stopzetting van het gebruik van het vaccin van AstraZeneca in sommige landen resulteerde in een aanzienlijk groter aantal overlijdens dan de potentiële bloedproblemen door het vaccin hadden kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Chaos van het American Institute of Physics (AIP).
De studie werd uitgevoerd met data uit Frankrijk en Italië. Dat waren twee van de landen die tijdelijk geen vaccins van AstraZeneca meer besloten toe te dienen nadat een mogelijk probleem met tromboses was opgedoken. Een aantal patiënten overleed zelfs nadat ze het vaccin toegediend hadden gekregen.
Denemarken bond op 11 maart de kat de bel aan door als eerste uit voorzorg de pauzeknop in te drukken en nadien volgden ook IJsland, Noorwegen, Zweden, Nederland, Duitsland, Slovenië, Spanje, Portugal, Ierland, Bulgarije en Cyprus. België sloot zich niet aan en vaccineerde gewoon verder.
Impact
De onderzoekers berekenden de impact van het tijdelijk stopzetten van het vaccineren met AstraZeneca in Frankrijk en Italië. “De resultaten toonden duidelijk aan dat de oversterfte door de onderbreking van het vaccineren een stuk groter was dan die door de tromboses had kunnen zijn, zelfs als het worstcasescenario werd gebruikt voor de ernst en de frequentie van de bloedproblemen”, klinkt het.
Het verschil in oversterfte bedroeg zeker een macht van tien. “Het relatieve voordeel was groter op plaatsen waar het reproductiecijfer hoger lag en liep nog op met de duur van de vaccinatiepauze”, aldus het onderzoek.
Volgens de betrokken wetenschappers is het onderzoek een eerste aanzet en is nog meer gedetailleerde gegevensverzameling en modellering nodig. “Desondanks toont het dat de voordelen van het doorgaan met vaccineren met AstraZeneca veel groter zijn dan de risico's die eraan verbonden zijn.”
Aansteken
De onderzoekers bekeken ook wat het effect was van een versnelling in de vaccinering eenmaal de ban was opgeheven. Als een dubbel zo hoog tempo werd aangehouden voor de duur van de pauze, bleek de grootteorde van de oversterfte nog altijd dezelfde, maar met een factor twee lager. Dat betekent dus dat een deel kon worden goedgemaakt, maar toch maar in beperkte mate. Dat is een gevolg van de exponentiële kracht van een epidemie. Iedereen die door de vertraging toch besmet raakte, kon immers anderen aansteken.
“Als landen opnieuw beginnen te vaccineren met AstraZeneca, is het moeilijk om een tegengewicht te bieden voor het effect van de pauze. Dat vraagt inspanningen die op dit moment moeilijk te realiseren zijn”, luidt de conclusie van de studie. “En dan moet je ook nog het geschonden vertrouwen van de bevolking in de vaccins in rekening brengen. Onze schattingen zijn dus waarschijnlijk nog optimistisch.”
Viroloog Johan Neyts is in elk geval blij dat België een eigen koers aanhield op basis van het oorspronkelijke advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA en verder ging met vaccineren met AstraZeneca. “Onze taskforce en overheid namen de juiste beslissing”, reageert hij.
Ook in een nieuw advies na het bekendraken van de problemen met het AstraZeneca-vaccin stelde de EMA dat de nadelen niet opwogen tegen de voordelen van het vaccin.
BEKIJK OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk zijn PFAS? Prof beantwoordt 5 vragen: “Pas nu kunnen we deze stoffen veel beter meten. Daarom is er nu zoveel aandacht voor”
-
PREMIUM
Moet je je zorgen maken over de chemische stoffen in je deodorant?
Wie de informatie op zijn of haar deodorant bestudeert, ziet een lijstje met onbegrijpelijke tongbrekers: ingrediënten met onheilspellende namen. Bijvoorbeeld aluminiumchloride. Wat is het nut van zulke chemische stoffen? En kunnen ze ook schadelijk zijn? Scheikundige Heleen Kibbelaar legt uit. -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
Deze maand is extra druk voor (hobby)tuiniers: de moestuin draait op volle toeren, het onkruid plant zich razendsnel voort én er moeten hagen gesnoeid worden. Daarbovenop kan zomerdroogte al voor problemen zorgen. Bouwsite Livios vroeg tuinexpert Bart Verelst hoe je deze klussen best aanpakt. -
-
Onze voorouders hielden mogelijk 'tussenstop' van 30.000 jaar op Arabisch schiereiland toen ze van Afrika naar Eurazië trokken
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
Vaccinatieteller
De vaccinatieteller: hoeveel Belgen zijn intussen gevaccineerd tegen het coronavirus? Hoe zien de regionale verschillen eruit?
De grootschalige vaccinatiecampagne in ons land is achter de rug. Deze zomer konden in principe alle meerderjarige Vlamingen en alle 12- tot 17-jarigen die dat wensten volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Uiteraard kan wie wil zich nog altijd laten inenten en er worden ook nog boosterprikken gezet voor de meest kwetsbare groepen. Hoeveel Belgen zijn nu deels of volledig beschermd, en zijn er regionale verschillen? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens in één handige teller. -
Livios
Water al ruim 10 procent duurder in 2023: dit kan je doen om toch te besparen
19 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBruno Geldhof
Leopold Vanhoof
Filip Vanlaeken
Bart Mertens
Geert Baert