Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Systeem van oceaanstromingen op zwakste punt in meer dan 1.000 jaar en dat kan desastreuze gevolgen hebben voor klimaat in Europa

De Atlantische Meridionale Kantelcirculatie (AMOC) - een groot systeem van oceaanstromingen dat warm water uit de tropen naar het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan stuwt - is op haar zwakste punt in meer dan 1.000 jaar. Dat staat te lezen in een nieuwe studie. Wetenschappers voorspellen zelfs dat de toestand nog verder achteruit zal gaan. Met meer extreem weer in Europa en een stijging van de zeespiegel voor de oostkust van Noord-Amerika tot gevolg.  

15 reacties

 • Michael Steyaert

  1 maand geleden
  Grappig dat sommige mensen dit zo bagatelliseren ( afdoen als een fait divers ) ondanks alle bewijzen die we nu voorhanden hebben; Ja duizenden jaren geleden waren er ook ijstijden en die zou de mens ook niet overleefd hebben in de meeste delen van de wereld. Wat wel duidelijk is, volgens de reacties, is dat de intellectuele evolutie van de mens slechts een deel van de bevolking betreft, het grootste deel zit blijkbaar nog vast in de bekrompenheid van de modale neanderthaler.
 • Louis Smeekens

  2 maanden geleden
  Er zitten hier toch weer veel wetenschappers tussen, vooral met een uitleg die hen goed uitkomt.
 • Geert Tamsyn

  2 maanden geleden
  Dit fenomeen was er misschien ook al voor er mensen op aarde rondliepen, maar wel in cycli van vele tienduizenden jaren, niet op enkele decennia zoals nu het geval is.
 • Dean Laerte

  2 maanden geleden
  Dit fenomeen kwam ook al voor lang voor er mensen op de aarde liepen, net zoals alle extreme natuurfenomenen. Ze zoeken hier gewoon weer een reden om in onze zakken te zitten. En ja ik draag mijn steentje bij om het milieu te sparen en ik sorteer alles. Maar we kunnen op geen enkele manier tegen de natuur op en er niets aan veranderen. De aarde zal zich herstellen met of zonder ons.
 • Geert Tamsyn

  2 maanden geleden
  Overbevolking is niet de oorzaak, wel de verspillende levenswijze van een klein deel van de wereldbevolking. Sommigen zouden dan anderen het recht op kinderen, die hun enige sociale zekerheid vormen, willen ontzeggen om toch maar die verspillende levenswijze te kunnen verderzetten.
 1. Familie Coppens waagt zich aan de Surström­ming Challenge
  Play
  Camping Coppens

  Familie Coppens waagt zich aan de Surström­ming Challenge

 2. Met deze witte verf kan je bij warm weer flink wat uitsparen
  Play

  Met deze witte verf kan je bij warm weer flink wat uitsparen

Wetenschap & Planeet