Studie: “Leven van een honingbij is gehalveerd op amper 50 jaar tijd”
De levensduur van een honingbij lijkt in de afgelopen 50 jaar bijna 50 procent minder lang geworden. Dat blijkt uit een opvallende nieuwe studie uit de VS. Dat is alsof een gemiddelde Belgische vrouw plots niet langer 84 maar slechts 42 jaar oud zou worden.
Bijen vervullen een sleutelrol in de natuur. Ze zijn de belangrijkste bestuivers van wilde planten en heel wat voedselgewassen. Zogenaamde honingbijen worden op grote schaal door imkers gehouden in kunstmatige bijenkorven - bijenkasten. Het zijn geen ‘wilde’ bijen, die niet door de mens verzorgd worden en die de laatste jaren zeer sterk achteruit gaan. Bijna één op de tien soorten wilde bijen wordt met uitsterven bedreigd. Maar ook met de honingbijen gaat het helemaal niet goed. De aantallen nemen af.
Onverklaarde bijensterfte
Meer nog, imkers van over de hele wereld - ook in ons land - rapporteren de laatste decennia over onverklaarbaar hoge sterftecijfers in hun bijenkolonies.
Sinds het begin van de 21ste eeuw wordt die onverklaarde bijensterfte gezien als een ernstige bedreiging voor de natuur en de mens, die zeer afhankelijk is van bijen. Zonder hen en andere bestuivers kunnen we de meeste gewassen waarvan we afhankelijk zijn voor voedsel gewoon niet telen. In een poging om te begrijpen wat er aan de hand is, focussen onderzoekers onder meer op de invloed van pesticiden, parasieten, ziektes, enzovoort.
Slechts 18 dagen
Een nieuwe studie van entomologen van de Universiteit van Maryland, die gisteren werd gepubliceerd, biedt mee een verklaring. Uit het onderzoek blijkt opmerkelijk genoeg dat de levensverwachting van een individuele werkbij in een gecontroleerde laboratoriumomgeving in de VS in vergelijking met 1969 bijna gehalveerd is, van gemiddeld 34 dagen naar slechts 18 dagen.
Hoewel een laboratoriumomgeving heel anders is dan het leven in een kolonie, suggereren historische gegevens van in labo’s gehouden bijen wel een vergelijkbare levensduur als koloniebijen.
Met mathematische modellen tonen de onderzoekers aan dat een lagere levensverwachting van de werkbijen effectief tot een massale sterfte in de kolonie kan leiden. Hun resultaten komen ook overeen met de verminderde honingproductietrend en toenemend kolonieverlies waarmee Amerikaanse imkers de laatste decennia worden geconfronteerd.
Ziektes
De auteurs geloven dat moderne honingbijen mogelijk geconfronteerd worden met een hogere prevalentie van ziektes, zoals het misvormde vleugelvirus. Dat is een ziekte die sinds de ontdekking ervan 40 jaar geleden vaker voorkomt doordat zijn vector (de overdrager van de ziekte), de varroamijt, verder verspreid raakt. De varroamijt is een uitwendige spinachtige parasiet die voorkomt op verschillende insecten, maar die zich zowaar alleen kan voortplanten op het broed van honingbijen. Door de bijen te parasiteren en daarbij vetlichaam op te zuigen, geraken bijen verzwakt. En via ontstane wondjes kunnen ziektekiemen binnendringen.
Pesticiden
Daar komt bij dat moderne bijen mogelijk extra verzwakt worden door nieuwe generaties pesticiden die 50 jaar geleden niet bestonden. Vaak is het stuifmeel dat bijen aan hun larven voeren, verontreinigd met pesticiden. Dit kan de situatie verergeren, omdat bijen die worden blootgesteld aan lage doses van een zeer giftige groep pesticiden, neonicotinoïden, een verminderde weerstand tegen ziektes hebben.
Genetisch
Een hieraan gekoppelde verklaring die de auteurs bieden - en de meest opvallende - is dat de genen van bijen mogelijk zijn veranderd. De levensduur van honingbijen is gekoppeld aan hun genen.
Het gaat dan om een soort van evolutie. Misschien zorgen bepaalde stressfactoren in de moderne wereld - zoals pesticiden en wijdverspreide ziektes - ervoor dat honingbijen tegenwoordig standaard minder lang overleven. Hun evolutie kan de voorkeur geven aan een levensstijl van ‘live fast, die young’. Wetenschappers zien dat ook gebeuren bij andere soorten. Kabeljauw bijvoorbeeld is sneller dan vroeger volwassen en ook kleiner volwassen, omdat de vissen door overbevissing zelden lang genoeg overleven om groot te worden.
“Voor onze studie isoleerden we bijen van een leven in de kolonie vlak voor ze volwassen waren", zegt hoofdauteur Anthony Nearman. “Dus wat dan ook juist hun levensduur vermindert, het gebeurt al voor dit punt. Dan sluipt het idee van een genetische component het verhaal binnen. En dan is er ook een mogelijke oplossing. Als we bepaalde genetische factoren kunnen isoleren, kunnen we misschien langer levende bijen kweken.”
De website ‘Science Alert’ stipt aan dat onderzoekers tijdens dit soort experimenten normaal werken met controlegroepen op hetzelfde moment en in identieke omstandigheden. De auteurs van deze studie vergelijken met historische data van controlegroepen uit studies die sinds 1969 met bijen werden uitgevoerd in de VS. De auteurs bevestigen dat dit een zwak punt is in hun onderzoek. Ze kunnen niet garanderen dat de condities in laboratoria exact hetzelfde zijn gebleven. Details die zijn veranderd over de afgelopen 50 jaar kunnen op zich ook de vermindering in levensduur verklaren.
Wel is het zo dat de normen voor het houden van honingbijen in een laboratorium alleen maar verbeterd zijn. “Toen ik de levensduur in de loop van de tijd in kaart bracht, realiseerde ik me dat er een enorm tijdseffect was”, aldus Nearman. “Gestandaardiseerde protocollen voor het kweken van honingbijen in laboratoria werden pas in de jaren 2000 echt geformaliseerd, dus je zou denken dat de levensduur langer of ongewijzigd zou zijn, omdat we hier beter in worden, toch? In plaats daarvan zagen we een verdubbeling van het sterftecijfer.”
En nu? De volgende stappen in het onderzoek zullen zijn om trends in de levensduur van honingbijen in de VS en in andere landen te vergelijken. Als er verschillen worden ontdekt, kunnen wetenschappers in een volgende stap mogelijke verklarende factoren, zoals genetica, de aanwezigheid van virussen in bijenbestanden en het lokaal gebruik van pesticiden, isoleren en vergelijken.
Lees ook:
KIJK. Het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’ legde een tijd geleden de vinger op de wonde. Geen bijen meer? Dan ziet de supermarkt van de toekomst er zo uit
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
EXPLAINER
NASA test nucleaire raketaandrijving: hoe werkt dat en hoeveel sneller is het?
-
Harelbeke
Uiterst zeldzame grote behangersbij duikt in Harelbeke op
Twee jaar na het spotten van twee mannetjes van de heel zeldzame grote behangersbij (Megachile lagopoda) in provinciedomein Bergelen in Gullegem, is er weer een mannelijk exemplaar gezien. Deze keer was dat tijdens het recente project ‘Gavers uitgepluisd’ van de werkgroep Aculea West-Vlaanderen, in provinciedomein De Gavers in Harelbeke. Dat meldt Natuurpunt. De grote behangersbij vliegt in Midden-Europa van begin juli tot eind augustus. -
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Van een gigantische vulkaanuitbarsting tot een nieuwe Belgische astronaut: dit waren dé vijf wetenschappelijke nieuwsfeiten van 2022
2023 is uit de startblokken geschoten, het ideale moment om de balans op te maken van het afgelopen jaar. Wat waren dé wetenschappelijke nieuwsfeiten van 2022? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters zet vijf uitblinkers in de spotlights. -
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
Kijk hoe robot van vorm verandert en uit cel ontsnapt zoals Terminator