RV
Volledig scherm
© RV

Studie brengt verspreiding Zwarte Dood in kaart en besluit dat niet ratten achter 50 miljoen doden zaten maar dat we het aan onszelf te wijten hebben

WetenschapEen groep onderzoekers van de universiteit van Oslo heeft een opmerkelijk onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. Ze brachten de verspreiding van de Zwarte Dood in kaart en kwamen tot de conclusie dat de 50 miljoen doden die de pest in Europa maakte in de 14de eeuw, niet het werk kan zijn geweest van ratten die parasieten verspreidden. En dat we de hand in eigen boezem moesten steken.

24 reacties

 • Geert Vermuyten

  5 jaar geleden
  Hoog tijd om de wereld nog eens te zuiveren,me dunkt (een miljard of 3 , mogen er zeker af)
 • Marcel Vanalderweireldt

  5 jaar geleden
  Wanneer je een vijver vol steekt met vissen gaat de natuurlijke selectie zijn werk gaan doen en treden er ziektes op die het vissenbestand gaan decimeren! Maar ja, de mensen zijn geen vissen hé, die kunnen zich blijven voortplanten tot we met 20 miljard gaan parasiteren op onze mooie planeet. (Voor wie 'achterloopt', dit is dus wel sarcastisch bedoeld hé)
 • Gino Denil

  5 jaar geleden
  Als er ergens veel ratten voorkomen is dat omdat zij de rotzooi opruimen die mensen gecreëerd hebben. Ook in de middeleeuwen toen ze hun afval gewoon op straat kiepten en er hun behoefte deden. Moeten die beestjes nu trouwens geen eerherstel en herwaardering krijgen. Ze worden al eeuwen onterecht met de vinger gewezen.
 • Marc Devuldere

  5 jaar geleden
  Jan van Dessel wat zijn de mensen toch slecht wilt gij daar nog tussen blijven leven?
 • Sjonny Martero

  5 jaar geleden
  Ik heb de pest aan de huidige politiekers.En er is geen remedie tegen.