Slagveld uit derde eeuw na Christus ontdekt in Duitsland
Delen per e-mail
In het noorden van Duitsland, in de buurt van Hannover, is een slagveld ontdekt uit de derde eeuw na Christus. Dat hebben archeologen vandaag bekendgemaakt.
Romeinse aanwezigheid
Archeologen deden bij Kalefeld-Oldenrode op ongeveer veertig centimeter diepte zo'n zeshonderd vondsten, waaronder munten en wapentuig, zoals speren en pijlpunten. De vondst is belangrijk, omdat die nieuw licht werpt op de Romeinse aanwezigheid in het noorden van Duitsland.
Tot voor kort ging men ervan uit dat de Romeinen zich na de Slag in het Teutoburgerwoud hadden teruggetrokken in hun vestingen binnen de noordoostelijke grenzen van hun rijk, de Limes Germanicus. Die veldslag vond plaats in het jaar 9 na Christus.
Buiten grenzen
Volgens regionaal archeologe Petra Lönne, die van 'de vondst van de eeuw' sprak, bewijzen de vondsten bij Kalefeld-Oldenrode echter dat er nog veel later door Romeinen en Germanen gevochten werd en dat die gevechten bovendien plaatsvonden buiten de grenzen van het Romeinse rijk. De nieuwe vondst dateert volgens archeologen -die zich daarbij baseren op gevonden munten- namelijk uit de jaren 180-260 na Christus. En Kalefeld-Oldenrode ligt zo'n tweehonderd kilometer ten oosten van het Teutoburgerwoud, ver buiten wat tot nu toe werd gezien als het gebied waarop de Romeinen zich na het jaar 9 hadden teruggetrokken.
Günther Moosbauer van de universiteit van Osnabrück zei te vermoeden dat de veldslag waar nu de sporen van zijn gevonden onderdeel was van een strafexpeditie tegen Germanen die in 235 Romeinse troepen nog verder hadden teruggedrongen.
Veldslag
De gepensioneerde amateur-archeoloog Rolf Peter Dix vond in 2000 al de eerste tien speerpunten op de vindplaats. Met een metaaldetector deed hij een aantal vondsten waarvan hij de meeste als waardeloos beschouwde. Van een aantal voorwerpen dacht hij dat ze uit de middeleeuwen stamden. Pas nadat een andere liefhebber er een paar op internet had gezet, werd hem duidelijk dat er meer aan de hand was. Hij wendde zich tot Lönne.
Zich baserend op de hoeveelheid gevonden voorwerpen gaat Lönne ervan uit dat de Romeinse legermacht die zo'n achttienhonderd jaar geleden bij Kalefeld-Oldenrode vocht ongeveer duizend man sterk was. Onduidelijk is nog wie de veldslag won, maar Lönne vermoedt dat het de Romeinen waren. Meer duidelijkheid daarover komt wellicht volgend jaar, als er dieper wordt gegraven op de vindplaats.
Explosieven
Het gebied dat onderzocht wordt is anderhalve kilometer lang en zo'n vijfhonderd meter breed. Ongevaarlijk is het graafwerk niet. In het gebied liggen nog explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. (novum/ap/ka)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
Lentetemperaturen halen amfibieën uit winterslaap: trek naar voortplantingspoelen begonnen
Padden, kikkers en salamanders zijn zaterdagavond aan de trek naar hun voortplantingspoelen begonnen. De lentetemperaturen van dit weekend hebben de amfibieën wakker geschud, zegt Natuurpunt. De organisatie roept automobilisten op om extra voorzichtig te zijn. -
-
1
Unieke en intacte versteende boom van mogelijk 20 miljoen jaar oud ontdekt op Lesbos
Het Versteende woud van Lesbos is een van de grootste ter wereld. Het is bezaaid met fossiele boomstronken, maar volgens geoloog Nikolas Zouros is er nu echt wel een “unieke boom” gevonden. Een exemplaar van 19,5 meter lang, tussen 17 en 20 miljoen jaar oud, én nog intact. Zelfs de wortels, takken en bladeren zijn bewaard gebleven. -
15
Honderd procent bewezen na Belgisch onderzoek: meteoriet deed dinosauriërs uitsterven
Het staat nu na Belgisch onderzoek helemaal vast: de inslag van een grote meteoriet in de Golf van Mexico zorgde 66 miljoen jaar geleden wel degelijk voor een wereldwijde stofwolk die rechtstreeks verantwoordelijk was voor het uitsterven van de dinosauriërs. -
FOTO'S6
IN BEELD. Prachtig ijsspektakel rond Niagara-watervallen
De grote kou in delen van de Verenigde Staten en Canada zorgt al weken voor een prachtig natuurschouwspel. De omgeving van de wereldberoemde Niagara-watervallen is helemaal bevroren met prachtige ijsformaties tot gevolg. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten.