Slachtoffer aanslag Zaventem gered van gevaarlijke bacterie dankzij experimentele behandeling met virus
De dertigjarige Karen Northshield stond op 22 maart 2016 op enkele meters van de bom die ontplofte in de luchthaven van Zaventem. Het slachtoffer van de IS-aanslag werd meer dan vijftig keer geopereerd. Alsof dat niet erg genoeg was, kreeg ze te maken met een antibioticaresistente bacterie. Een nieuwe wetenschappelijke studie beschrijft hoe haar leven werd gered met dank aan een virus.
Na de aanslag werd Northshield overgebracht naar het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Ze werd gered van een hartstilstand. Een deel van haar heup moest worden geamputeerd. Een noodoperatie moest haar been redden. En net wanneer ze gestabiliseerd leek, begon de nachtmerrie. De bacterie Klebsiella pneumoniae had haar geïnfecteerd en de antibiotica leken niet te werken.
Dit soort infecties baart dokters en wetenschappers grote zorgen. Het wordt een “wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid” genoemd. Volgens een studie stierven er in 2019 zo’n 1,2 miljoen mensen aan een infectie die resistent was tegen antibiotica. De wereldgezondheidsorganisatie WHO vreest dat tegen 2050 elk jaar 10 miljoen mensen zullen overlijden door dit soort bacteriën.
De bacterie hield vier maanden lang stand tegen elke bestaande behandeling met antibiotica. Met de handen in het haar besloot het medische team een experimentele behandeling te gebruiken. Het team onder leiding van Anaïs Eskenazi, de hoofdauteur van de studie in ‘Nature Communications’ over de behandeling van Northshield, stapte daarom naar Jean-Paul Pirnay. Hij is moleculair bioloog bij het Militair Hospitaal Koningin Astrid en leidt Europa’s meest geavanceerde onderzoeksgroep die werkt met virussen om antibioticaresistente infecties te bestrijden.
Het vinden van het juiste virus is geen sinecure. De bacteriofagen (of fagen) zijn een type virus die bacteriën doden en zijn de meest talrijke organismen op onze planeet. “Er zijn tien keer meer fagen dan bacteriën”, vertelt Pirnay aan de Spaanse krant ‘El Pais’. Uiteindelijk kwamen ze terecht bij het George Eliava-instituut in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Daar werken ze al ruim honderd jaar met fagen. De techniek kende een bloei tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral tijdens de Slag om Stalingrad, aldus Pirnay.
Er werd besloten om een virus te gebruiken dat gevonden werd in rioolwater. Na labotests werd de faag rechtstreeks op de wonde toegediend, in combinatie met antibiotica. Volgens de studie in ‘Nature Communications’ kon die behandeling de bacteriële infectie volledig doen verdwijnen. “Dit is één van de meest beloftevolle behandelingen tegen antibioticaresistente bacteriën”, aldus Eskenazi.
In 2018 kon Northshield deelnemen aan de triatlon van Brugge. Er zijn geen tekenen dat de bacterie nog voor problemen zorgt. Ze kan terug bewegen, met de hulp van krukken. De voormalige Belgische zwemkampioene bij de junioren gaat af en toe weer zwemmen, vertelde ze vorig jaar aan ‘De Standaard’. En het team van bioloog Pirnay? Dat behandelde de afgelopen jaren meer dan 100 patiënten in twaalf landen met fagen.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kankeronderzoeker test hittetherapie nadat hij zijn moeder verloor aan pancreaskanker: “Zij zou dit prachtig gevonden hebben”
In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen doet de medische start-up ElmediX klinische studies naar hittetherapie bij uitgezaaide kanker. Het lichaam van een patiënt opwarmen tot 41,5 graden zou tumoren doen krimpen. Een eerste doelgroep zullen patiënten met pancreaskanker zijn, want CEO John-Paul Bogers (57) zag er zijn moeder aan sterven. “Op een half jaar tijd was ze weg. Dat moét beter kunnen.” -
Nederlands gezondheidsinstituut bereidt zich voor op mogelijke uitbraak van ‘candida auris’-schimmel
Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bereidt zich voor op een eventuele uitbraak van de schimmel ‘candida auris’. Dat bevestigt een woordvoerder van het instituut. De potentieel gevaarlijke schimmel lijkt in de Verenigde Staten bezig aan een opmars, maar komt volgens het RIVM ook steeds vaker voor in Europa. -
BRUGGE
Na ruim 50 operaties nu in triatlon
Karen Northshield (31), slachtoffer van de aanslag in de luchthaven van Zaventem, verblijft na ruim twee jaar nog altijd in een traumacentrum. Meer dan 50 keer werd ze geopereerd. En toch neemt ze deel aan de Triatlon van Brugge. Vanop een bootje zal ze de Brugse zakenman Martin Van Dromme (55) vergezellen. -
-
PREMIUMSpaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
De extreme droogte in beeld: duizend jaar oud kerkje komt dit jaar wel erg vroeg boven water
In het Spaanse Catalonië is een duizend jaar oud kerkje letterlijk boven water gekomen. De kerk van het vroegere Sant Romà stond al zestig jaar onder water sinds de bouw van een stuwdam in 1963. Daarvoor was alleen het topje van de kerk zichtbaar in het meer. Maar de afgelopen drie jaar kreunt de Spaanse regio onder de extreme droogte. Daardoor zakte het waterpeil enorm en kwam de oude kerk opnieuw boven water. Dat gebeurt wel vaker in periodes van droogte, maar is wel enorm verontrustend voor deze tijd van het jaar. De lokale bevolking hoopt dat de kerk zo snel mogelijk weer onder water verdwijnt, want dat zou betekenen dat ze opnieuw voldoende water hebben en dus niet meer moeten opletten met hun waterverbruik. Voor de toeristen is het natuurlijk een aangename trekpleister. -
Wetenschappers verklaren bizar tempo van ruimteobject Oumuamua
In 2017 zoefde Oumuamua door ons zonnestelsel. Het eerste gekende ruimteobject dat afkomstig was van een ander zonnestelsel is sindsdien onderwerp van fascinatie, niet alleen omwille van de bizarre sigaarachtige vorm, maar ook omdat Oumuamua merkwaardig genoeg versnelde naarmate hij zich verder van de zon verwijderde. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.