Ruim 7 op de 10 Belgen niet bereid om gedrag aan te passen voor klimaat
Ruim 7 op de 10 Belgen zijn niet bereid om hun gedrag aan te passen uit zorg voor het milieu. Dat blijkt uit een studie van ING-econoom Steven Trypsteen in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos bij meer dan duizend landgenoten. De Belg is er wél van overtuigd dat er iets moet gebeuren om de klimaatproblematiek aan te pakken, maar kijkt hiervoor vooral naar de overheid, concludeert Trypsteen.
Slechts 15 procent van de Belgen denkt dat eigen acties een significante impact hebben op de ecologische en sociale uitdagingen van de wereld. Daaruit volgt dat ruim 7 op de 10 Belgen niet bereid zijn om het eigen gedrag aan te passen voor het milieu.
“Gebrek aan kennis”
Bijna 6 op de 10 landgenoten geloven verder dat duurzaam geproduceerd voedsel altijd duurder is. Evenveel Belgische consumenten weten echter niet wat een product juist duurzaam maakt.
“Dit is meer het geval bij Belgen van 35 jaar of ouder dan bij jongeren. Het kan te maken hebben met een gebrek aan kennis. Dit resultaat is belangrijk, omdat het gebrek aan kennis de reden kan zijn waarom Belgen er niet van overtuigd zijn dat hun gedrag een verschil kan maken. In principe zou het geven van de juiste informatie dit kunnen verhelpen”, analyseert ING-econoom Steven Trypsteen.
Dezelfde studie werd ook in een aantal andere landen uitgevoerd. Enkel Nederland scoort lager, met amper 23 procent van de inwoners dat bereid is om het gedrag aan te passen om de klimaatproblemen aan te pakken. Duitsland (34 procent), Polen (38 procent), Spanje (46 procent) en zeker Turkije (62 procent) doen het beter.
Overheid
Het lijkt erop dat de Belg vooral naar de overheid kijkt voor oplossingen voor de klimaatverandering, zegt Trypsteen. Zo gaat 65 procent van de ondervraagde Belgen akkoord met de stelling dat economische herstelplannen moeten focussen op het versnellen van de shift naar een koolstofarme toekomst en vindt bijna 70 procent dat financiële overheidssteun aan bedrijven gepaard moet gaan met verplichtingen rond klimaatdoelstellingen. Nog eens 56 procent zou graag meer beleid zien dat sectoren zoals offshore windenergie, elektrische voertuigen en koolstofarme industrieën meer subsidieert.
Paradoxaal
"Dit geeft aan dat de consument de factuur van de verduurzaming altijd liefst wil doorschuiven naar de belastingbetaler. Wat natuurlijk paradoxaal is, want de consument is een belastingbetaler", concludeert Trypsteen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM20
Heeft straks iedereen een hersenimplantaat? Neurofysioloog legt uit wat de doorbraak van Elon Musk betekent
-
PREMIUM
Verlaag je energiefactuur met honderden euro’s: “Gewoon al letten op de centrale verwarming en je douchegedrag kan al veel schelen”
Nu gas en elektriciteit een pak duurder worden, zoeken heel wat mensen naar snelle manieren om energie te besparen. Experts vertellen wat je zelf kunt doen om je energierekening meteen flink te verlagen. “Natuurlijk geven grote isolatiemaatregelen en zonnepanelen op termijn het grootste voordeel, maar er zijn nog genoeg besparingsmaatregelen die direct uitvoerbaar zijn.” -
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
Na Duitsland kondigde ook Nederland aan om gasketels te verbieden vanaf 2026. Komt er binnenkort ook bij ons een verbod op nieuwe zulke ketels? Bouwsite Livios vroeg het aan Charlotte van de Water, klimaatbeleidexpert, en Guy Gommeren, bouwtechnologie-expert bij technologiefederatie Agoria. -
-
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
-
China gestart met boren van put van minstens 10.000 meter in onze aardkorst
Chinese wetenschappers zijn begonnen met het boren van een gat in de aardkorst van minstens 10.000 meter diep. De put moet door 10 continentale rotslagen breken en moet het zogenaamde Krijtsysteem in de aardkorst bereiken, waar zich gesteente bevindt tot zo’n 145 miljoen jaar oud. En misschien breken de Chinezen nog wel het record van de Russen ook? -
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
3
Nooit geziene hitte in Azië: meer dan 40 graden in Siberië, China flirt met 50 (!) graden
72 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarc Puystiens
Anoniem
Yves Steenssens
Bart Verwegen
Jan Vanstraat