Redding of gevaarlijke gok? Bill Gates wil CO2 uit de lucht halen en er brandstof van maken
Global warmingLucht veranderen in benzine: het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar Microsoft-topman Bill Gates hoopt op deze manier de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.
Carbon Engineering, een bedrijf dat Gates oprichtte met fysicus David Keith en teerzandmagnaat Norman Murray Edwards, is er al in geslaagd CO2 uit de lucht te trekken en te gebruiken om een mix van benzine en diesel te maken. Ze hopen het proces uiteindelijk te kunnen herhalen op industriële schaal, schrijft The Guardian.
Beide technologieën, CO2 opvangen en brandstofsynthese, zijn niet nieuw. Maar als ze gecombineerd kunnen worden, op grote schaal worden toegepast en aangedreven worden door zonne-energie, zouden ze onze planeet kunnen zuiveren en tegelijk een nieuwe CO2-neutrale energiebron opleveren.
Carbon Engineering schat dat de technologie op termijn brandstof kan produceren voor minder dan een dollar (80 eurocent) per liter.
3 stappen
'Doorbraken kunnen de luchtvervuiling verminderen, mensen uit de armoede helpen en de ergste effecten van de klimaatverandering voorkomen'
Het proces dat het bedrijf toepast, 'air to fuels' of A2F, bestaat uit drie stappen. Eerst wordt CO2 uit de lucht gehaald en gezuiverd. In een fabriek in het Canadese Squamish wordt al elke dag een ton CO2 uit de atmosfeer gehaald. Voorheen werd die daarna gewoon terug de lucht in gestoten, omdat de rest van het proces nog niet op punt stond. Vandaag is dat niet meer nodig.
Daarna wordt schone elektriciteit, zoals zonne-energie, gebruikt om waterstof af te splitsen van water. Tot slot worden de CO en waterstof gesynthetiseerd in brandstoffen, zoals diesel, benzine en kerosine.
Brandstoffen die op deze manier geproduceerd worden, zijn ook 'schoner' wanneer ze verbrand worden, stelt Carbon Engineering.
Lees verder onder de video
Alternatief
"A2F is een technologie die alles mogelijk verandert", schrijft het bedrijf op zijn website. "Het biedt een alternatief voor biobrandstoffen en een aanvulling voor elektrische voertuigen in de pogingen om fossiele brandstoffen te bannen voor transport."
Want hoewel elektrische voertuigen perfect geschikt zijn om korte afstanden af te leggen, is voor transport op lange afstand, voor schepen en vliegtuigen nog steeds de grote energiedichtheid van vloeibare brandstoffen nodig, klinkt het.
Kritiek
Critici stellen echter dat het vangen van CO2 geen prioriteit zou mogen zijn, wel om er in de eerste plaats minder van uit te stoten. Professor Kevin Anderson van het Tyndall Centre for Climate Change Research en onderzoeker Glen Peters van het Centre for International Climate Research in Noorwegen stellen in het vakblad Science bovendien dat de technologieën om koolstof te verwijderen mogelijk niet werken op grote schaal.
'Dit is geen verzekeringspolis. Dit is een gevaarlijke gok'
Anderson waarschuwt dat overheden er vanuit gaan dat deze technologieën de atmosfeer in de toekomst zullen zuiveren, wat hen minder aanzet om de uitstoot nu te beperken. Maar op grote schaal zijn deze technologieën nog verre van bewezen.
"Dit is geen verzekeringspolis", aldus Anderson. "Dit is een gevaarlijke gok waarbij de generaties van morgen op het spel staan, zeker zij die in arme gebieden wonen die kwetsbaar zijn voor het klimaat."
Bill Gates argumenteert dat overheden en bedrijven moeten investeren in een breed spectrum aan technologieën, ook al kan het jaren duren voor die op grote schaal kunnen worden toegepast.
"Doorbraken kunnen de luchtvervuiling verminderen, mensen uit de armoede helpen en de ergste effecten van de klimaatverandering voorkomen", schreef Gates vorig jaar in een opiniestuk. "Maar dit is het verraderlijke deel: we weten nog niet welke technieken succesvol zullen zijn. Dus moeten we veel ideeën onderzoeken met investeringen van zowel de regering en de privésector."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
Geneesmiddelenagentschap waarschuwt voor te lang gebruik van slaapmiddelen
Patiënten blijven slaapmiddelen vaak te lang gebruiken, waardoor ze in heel wat gevallen tekenen van afhankelijkheid gaan vertonen. Dat blijkt uit een onderzoek van het federaal geneesmiddelagentschap FAGG. Er wordt onder meer opgeroepen tot een betere medische opvolging. -
Franse president Macron gekant tegen diepzeemijnbouw: “Investeren in wetenschap om zeeën beter te beschermen”
De Franse president Emmanuel Macron pleit voor een wettelijk kader dat diepzeemijnbouw moet voorkomen. Hij roept landen op om hun geld te investeren in wetenschap om de wereldoceanen beter te kunnen begrijpen en beschermen. -
-
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
290 miljoen jaar oude fossielen van bomen gevonden in Brazilië
Wetenschappers hebben in de zuidelijke Braziliaanse deelstaat Paraná fossielen van bomen gevonden die naar schatting 290 miljoen jaar oud zijn. Het gaat om een bos van 164 fossielen van een uitgestorven soort lycofyten, die zich voortplanten via sporen. -
Limburger looft 1 miljoen euro uit voor wie bezoek van aliens in ufo kan bewijzen
Eén miljoen euro voor wie het bestaan van ufo’s als buitenaardse ruimtetuigen kan bewijzen. Dat mooie bedrag looft Limburger Marc Broux uit, om zijn overtuiging dat ufo’s van aliens niet bestaan kracht bij te zetten. Zijn belofte loopt tot nog tot 21 april 2025. -
Nieuwe kraters op de Maan na mysterieuze inslag
De Amerikaanse sonde Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), die sinds 2009 rond de Maan wentelt, heeft na de mysterieuze inslag van een rakettrap twee nieuwe impactkraters op het hemellichaam gevonden, zo heeft nieuwszender CNN maandag gemeld.
68 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFreddy De Vos
wyze Wyseur
Jos Den Beste
marie-claire de bosscher
Ferdinand Engelbeen