De opslagtanks voor radioactief besmet water in Fukushima bevatten al een miljoen ton water. Volgens de Japanse milieuminister is er geen plaats meer voor extra opslagtanks en rest er maar één oplossing: het water lozen in de oceaan.
Volledig scherm
PREMIUM
De opslagtanks voor radioactief besmet water in Fukushima bevatten al een miljoen ton water. Volgens de Japanse milieuminister is er geen plaats meer voor extra opslagtanks en rest er maar één oplossing: het water lozen in de oceaan. © REUTERS

Radioactief water van Fukushima in oceaan lozen? “Kwestie van imago en kostenbesparing”

Japan ziet zich genoodzaakt om radioactief afvalwater, van de in 2011 door een tsunami verwoeste kerncentrale in Fukushima, in de Grote Oceaan te dumpen. Dat zei de Japanse minister van Milieu Yoshiaki Harada tijdens een persconferentie. “Japan wil zijn imago oppoetsen in aanloop naar de Olympische Spelen van volgend jaar”, zo reageert milieuorganisatie Greenpeace.

25 reacties

 • Albert De Vries

  1 jaar geleden
  Er zijn technieken om het besmette hoogradioactief water te zuiveren, maar dat gaat Tepco handenvol geld kosten... Qua dit hoogradioactief water in zee lozen, cesium-137 heeft een relatief lange halfwaardetijd van 30 jaar maar erger is het aanwezige plutonium met een zeer lange halfwaardetijd van 24000 jaar. Dus François Van Mol, waarom zou dit water al lang laag radioactief zijn ?
 • Krista Thijs

  1 jaar geleden
  Sedert de Fukushima ramp vragen Nederland en Duitsland herhaaldelijk om de oude Belgische kerncentrales te sluiten . Als kernenergie zo winstgevend is waarom zijn de oude centrales nog niet ontmanteld en desnoods vervangen door “veiligere” thoriumcentrales ? In plaats van hier 20 jaar over te praten , neem beslissingen doe iets ! Als er een kernramp gebeurt in dit klein land, leven we straks allemaal als vluchteling, voor 3000 jaar in een ander land . Is hier dan niemand bekwaam
 • Yves Steenssens

  1 jaar geleden
  @F.Van Mol Door uw schrijven bewijs je dat je niks afweet van nucleaire fysica - dit hoog radioactief zootje bevat alle mogelijke radionucliden die een halveringstijd hebben van miljard jaar en meer - de oceanen meten nu al 10 ontladingen per m3 sec grotendeels door Fukushima een aanslag op alle leven in zee - de doofpotoperatie van de eeuw ….
 • François Van Mol

  1 jaar geleden
  Als ge niets kent van nucleaire fysica moet ge niet reageren. Dit water zal al lang laag radioactief zijn en dit stelt in volume niets voor in een grote oceaan.Trouwens in Hiroshima en Nagasaki waar men de eerste fission bommen heeft gedropt wonen ook al lang terug mensen.
 • Michel Jacobs

  1 jaar geleden
  Hun imago oppoetsen door radioactief water in de oceaan te lozen??????? Nog nooit eerder van mijn leven zo'n loepzuivere contradictio in terminis gehoord. Kunnen ze dat in een haiku gieten? Dan wordt het poëtisch.Er zijn zo'n paar zaken waar de Jappen compleet uit de bocht gaan: walvis-en dolfijnenjagers,maidenbars met allerlei rare fetishen en...hun energiebedrijven. En als ze uit de bocht gaan is dat ook echt wel compleet en radicaal.De Olympische Spelen zijn uiteraard gewoon een excuus.
 1. Vlaming in Wuhan over coronacrisis: "Toch beter de korte pijn dan de 10 maanden die jullie meemaken"
  Play

  Vlaming in Wuhan over coronacri­sis: "Toch beter de korte pijn dan de 10 maanden die jullie meemaken"

 2. De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"
  Play

  De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"

Wetenschap & Planeet