Raaf gedijt beter in Vlaanderen, maar hij is nog lang niet terug
De raaf is voor het eerst in 150 jaar terug in Vlaanderen. Dat schrijft de krant De Standaard nadat de voorbije maanden vier nesten werden ontdekt in Limburg. Klopt niet helemaal, zegt vogelexpert Gerald Driessens van Natuurpunt. "Volgens de meest recente telling zijn er in Vlaanderen minder dan tien broedparen."
Delen per e-mail
De raaf gedijt wel beter in Vlaanderen, legt Driessens uit. “Dat ligt aan de terugkeer van zoogdieren zoals vossen, everzwijnen en marterachtigen. Raven voeden zich onder meer met de karkassen van die dieren.”
Een tweede belangrijke oorzaak is dat er niet meer gejaagd wordt op raven en dat ze niet meer vergiftigd worden. “De tijd dat iedereen zei dat eksters juwelen stalen en dat kraaien slecht zijn, is gelukkig voorbij”, zegt Driessens.
Volgens het rapport 'Broedvogels in Vlaanderen 2013-2018' van Natuurpunt waren er in Vlaanderen 0 tot 10 broedparen van raven. Zo werd de roofvogel gespot in Vlaams-Brabant en in de grote natuurgebieden van Antwerpen, zoals Landschap De Liereman in Oud-Turnhout. In Limburg zijn ze echt gesetteld.
“En er komen er nog meer”, aldus Driessens. “Al zullen ze niet talrijk richting de steden komen of naar landbouwgebieden, zoals bijvoorbeeld de kraai wel doet. De raaf blijft een schuwe vogel, die vooral broedt in grote bosgebieden. Hij wordt binnen 10 of 20 jaar geen algemene vogel in Vlaanderen.”
De raaf is met een spanwijdte van 1,15 tot 1,3 meter Europa's grootste zangvogel. Hij leeft vooral van knaagdieren, insecten, wormen, jonge vogels en kadavers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
15
Honderd procent bewezen na Belgisch onderzoek: meteoriet deed dinosauriërs uitsterven
Het staat nu na Belgisch onderzoek helemaal vast: de inslag van een grote meteoriet in de Golf van Mexico zorgde 66 miljoen jaar geleden wel degelijk voor een wereldwijde stofwolk die rechtstreeks verantwoordelijk was voor het uitsterven van de dinosauriërs. -
Tuinafsluiting: wat mag en wat niet?
-
Heb je een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
-
-
Multimedia
Wat maak je allemaal schoon met een hogedrukreiniger?
De lente komt zoetjesaan in het land. Wie een tuin, terras of balkon heeft, kan nu al starten met de eerste schoonmaakmanoeuvres. Het perfecte gereedschap daarvoor blijft de hogedrukreiniger. Tweakers zocht uit wat je er allemaal mee kan doen en welke modellen momenteel de grootste aanraders zijn. -
Een derde van zoetwatervissen met uitsterven bedreigd
Een derde van de zoetwatervissen in onze rivieren, meren en zeeën is ernstig bedreigd. Dat blijkt uit ‘The World’s Forgotten Fishes’ een internationaal rapport van 16 natuurbeschermingsorganisaties. In 2020 alleen al stierven er 16 soorten uit. -
5
Schaap zeult maar liefst 35 kilogram wol met zich mee: “Dier kon nauwelijks nog zien”
Reddingswerkers in Australië hebben een schaap in het wild aangetroffen met een ontzettend dikke vacht. Het dier zeulde maar liefst 35,4 kilogram wol met zich mee. -
Van Nelly tot kwartel: er duiken steeds meer bijnamen op voor coronavarianten en mutaties
D614G, B.1.1.7, B.1.351 en P.1; dat zijn de vier dominante varianten die op dit moment circuleren. De lijst met gekke letter- en cijfercombinaties groeit en het wordt steeds moeilijker om de verschillende varianten en mutaties uit elkaar te houden. Daarom verzonnen enkele wetenschappers alvast bijnamen: de D614G-variant en de E484K-mutatie? U bedoelt Douglas en Eeek?