(Illustratiefoto)
Volledig scherm
(Illustratiefoto) © iStock

Putje zomer, maar bomen lijken in herfstmodus: hoe komt dat?

Het is putje zomer, maar her en der schudden bomen hun bladeren al tegen de vlakte. Alsof ze in herfstmodus zijn. Wat is er aan de hand? En is het schadelijk? We vroegen het aan bomenexpert Tom Joye van het Agentschap voor Natuur en Bos.

  1. Als het coronavaccin er is, moet het ook nog verdeeld geraken: dit is waarom dat lastig kan worden

    Als het coronavac­cin er is, moet het ook nog verdeeld geraken: dit is waarom dat lastig kan worden

    De zoektocht naar een efficiënt Covid-19-vaccin verloopt sneller dan ooit bij eender welke andere aandoening in het verleden. Farmaceut Moderna bijvoorbeeld ging in een record van 63 dagen van de sequencing (het bepalen van de volgorde van de verschillende bouwstenen van het coronavirus) naar de eerste prik. Maar tegenover de indrukwekkende snelheid van enkele vergevorderde kandidaat-vaccins staat ook hun fysieke fragiliteit. En dat laatste stelt overheden voor enorme logistieke uitdagingen om de vaccins vlot tot bij de bevolking te krijgen. Vooral in de VS is er vrees voor chaos. Dat is in ons land op dit moment nog eerder voorbarig. “Maar we zijn er hier ook al wel mee bezig”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.
  1. WHO waarschuwt: “Als we maatregelen versoepelen, kunnen we in januari sterftecijfer hebben dat vier tot vijf keer zo hoog is als in april”

    WHO waarschuwt: “Als we maatrege­len versoepe­len, kunnen we in januari sterftecij­fer hebben dat vier tot vijf keer zo hoog is als in april”

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt het stijgende aantal Covid-19-gevallen in Europa "zeer zorgelijk". Hoewel de situatie nu nog niet zo erg is als begin dit jaar, kan een aanhoudende versoepeling van de maatregelen volgens regionale directeur voor Europa Hans Kluge leiden tot een sterftecijfer dat in januari 2021 vier tot vijf keer zo hoog ligt als in april.
HLN gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Wetenschap & Planeet