Boerin Sarah, die bio boert voor haar eigen kruidenierswinkel, is bang voor de aankomende droogte. De grond is nu al op een niveau dat de minste zon de oogst kan doen mislukken.
Volledig scherm
PREMIUM
Boerin Sarah, die bio boert voor haar eigen kruidenierswinkel, is bang voor de aankomende droogte. De grond is nu al op een niveau dat de minste zon de oogst kan doen mislukken. © Florian Van Eenoo photonews

Prof waterbeheer: “Laat het nu maar twee maanden regenen of we komen deze zomer écht in de problemen”

Hoera! Voor de volgende dagen staan er enkel nog regenbuien op onze weerkaarten getekend en dat mag nog lang zo blijven. Door de droogte is er momenteel op elke vierkante meter Vlaamse grond 150 liter water te weinig gevallen. “Laat het nu alstublieft twee maanden aan een stuk regenen of we komen deze zomer écht in de problemen”, zegt professor waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven).

74 reacties

 • Yves Steenssens

  3 jaar geleden
  We verspillen dagelijks 20 miljoen liter aan opgewarmd water naar de riool via onze overdrukventielen van boilers .Als ze dan nog verkalkt zijn zelfs 1 l op 8 minuten en alleen op de waterdruk 4kg.- loost normaal alleen op 7.3 kg(defect keukenboilertje 65.700 l naar riool jaarlijks) .Nog steeds commercieel gerelateerd en goed voor beide bedrijven -niet bij dit mannetje daar gaat geen liter verloren-simpele uitvinding en geen expansievat .
 • Filip Desmedt

  3 jaar geleden
  Wedden dat er volgende maand weer overstromingen gaan zijn ....
 • willy goelen

  3 jaar geleden
  Als de boeren de grachten niet toe ploegden om 50 M2 grond meer te hebben en niet overal in het geniep putten geboord hebben die het grondwater met honderden m3 meters water per dag verminderen dan zou er minder problemen zijn , maar er is voor die heren geen controle , zij mogen alles , maar de burger met zijn huishoudelijk verbruik van 60 m3 per jaar , die is de dader . Niet de industrie of de boer .
 • jayse abdul

  3 jaar geleden
  Patrick Vandeputte Dus volgens uw logica heeft de overheid een complot bedacht om de mensen te doen geloven dat er zich een probleem vormt met de watervoorraad. En vervolgens hebben "ze" een professor waterbouwkunde omgekocht met belastinggeld om de resultaten van het onderzoek zo te manipuleren dat iedereen gelooft dat er een probleem is met de watervoorraad, terwijl er in werkelijkheid geen probleem is. Begrepen makker, bedankt voor mij persoonlijk op de hoogte te houden!
 • Peter Janssens

  3 jaar geleden
  Dat ziet er mij inderdaad een droge uit.
 1. Tot 43 graden in Spanje en ook komende dagen blijft het warm: “Zo vroeg op het jaar zijn we deze hitte niet gewend”
  Play

  Tot 43 graden in Spanje en ook komende dagen blijft het warm: “Zo vroeg op het jaar zijn we deze hitte niet gewend”

  In het zuiden van Spanje worden de volgende dagen maar liefst temperaturen rond 43 graden Celsius verwacht. Extreme temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat vertelt ook Francois de Rooij, een Vlaming die in Málaga woont: “Het is in de schaduw momenteel al 36 tot 38 graden, dus we vrezen voor wat er nog zal komen in de zomer.” Het is overdag dan ook essentieel om verkoeling te zoeken. “Daarom proberen we zoveel mogelijk fysieke arbeid te vermijden”, vertelt Francois.
 2. "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
  HLN Shop

  "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspeci­a­list voor een betere nachtrust

  Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips.

Wetenschap & Planeet