Jill Peeters.
Volledig scherm
Jill Peeters. © Eddy Vangroenderbeek

OPINIE: "Vluchten voor het klimaat kan niet meer, ik zou niet weten waar naartoe"

Gisteren ging de klimaattop COP23 van start in Bonn en dat is uitzonderlijk niet in het leiding nemende land. De top in Fiji laten doorgaan, zou namelijk al een ecologische ramp op zich zijn. Wat wel herkenbaar is, zijn de gebruikelijke cijfers en rapporten die langs alle kanten naar ons hoofd geslingerd worden.

75 reacties

 • Willy Masson

  4 jaar geleden
  Aandachtstrut nummer één zou beter eens een paar boeken over de evolutie van onze planeet lezen en over de temperaturen hier aan gekoppeld.
 • Andre Vanwaeyenberghe

  4 jaar geleden
  ze zou dit artikel eens moeten lezen : “Ons klimaat evolueerde van tropisch warm naar een bijna ijstijd in amper 200 jaar” en dan eens serieus babbelen zonder geldgewin
 • Nils De Vriendt

  4 jaar geleden
  Zolang je denkt dat de ministers het moeten oplossen ben je fout bezig, neem jij elke dag de auto naar het werk? Bestel jij aan deur geleverde pakjes? Ga jij met het vliegtuig op reis? Heb jij een houtkachel thuis? Top: dan kan jij nog iets voor het milieu doen door ermee te stoppen!
 • Yvan Lissens

  4 jaar geleden
  Zolang er geld aan te verdienen is zullen ze er blijven over zagen. Het is wel schandalig dat ze allemaal op het vliegtuig stappen om hun onderonsje te houden. In deze moderne tijden moet het mogelijk zijn om dit te doen via videoconferentie. Geen vliegtuig, geen dure overnachtingen en maaltijden en als ze ongeïnteresseerd zitten te zappen op hun smartphone heeft tenminste niemand het gezien.
 • Leopold Vanhoof

  4 jaar geleden
  De laatste 60 jaar zijn voor de wereld rampzaliger geweest dan de duizenden jaren daarvoor. Voor mij staat het vast dat de wereld zal ten onder gaan aan de ongebreidelde hebzucht van de mens, en geen enkele maatregel zal dat tegen houden.
 1. Grafiek van ‘Financial Times’-journalist toont aan hoe besmettelijk omikron is: van 2.273 naar 11.535 nieuwe gevallen in amper vier dagen tijd

  Grafiek van ‘Financial Ti­mes’-journalist toont aan hoe besmette­lijk omikron is: van 2.273 naar 11.535 nieuwe gevallen in amper vier dagen tijd

  Een grafiek van een ‘Financial Times’-journalist doet niet veel goeds vermoeden. John Burn-Murdoch vergelijkt de opgang van de verschillende golven in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng, waar de gevreesde omikronvariant nu welig tiert. Daarbij valt op hoe steil de rode omikronlijn naar omhoog gaat. In heel Zuid-Afrika is het aantal dagelijkse besmettingen van 2.273 naar 11.535 gestegen in amper vier dagen tijd. Wetenschappelijk onderzoek heeft daarnaast nog eens aangetoond dat het risico op herinfectie drie keer hoger ligt met de nieuwe variant.
 1. Leraren krijgen geen voorrang bij toediening boostervaccin. Wanneer ben jij aan de beurt? Bekijk het hier
  79

  Leraren krijgen geen voorrang bij toediening boostervac­cin. Wanneer ben jij aan de beurt? Bekijk het hier

  De ministers van Volksgezondheid zijn het eens geworden over de strategie voor het toedienen van de boosterprik aan de volledige bevolking. De uitnodigingen worden al in de komende dagen verstuurd, op basis van de tijd die verstreken is sinds de eerste vaccinatiecyclus en de leeftijd van de betrokkenen. Belangrijk ook: er komen geen prioritaire groepen die voorrang krijgen op de rest van de bevolking, zoals bijvoorbeeld het onderwijzend personeel. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is teleurgesteld. “Dan organiseren we het zelf vanuit de Vlaamse regering”, zei hij aan VRT NWS.

Wetenschap & Planeet