Jill Peeters.
Volledig scherm
Jill Peeters. © Eddy Vangroenderbeek

OPINIE: "Vluchten voor het klimaat kan niet meer, ik zou niet weten waar naartoe"

Gisteren ging de klimaattop COP23 van start in Bonn en dat is uitzonderlijk niet in het leiding nemende land. De top in Fiji laten doorgaan, zou namelijk al een ecologische ramp op zich zijn. Wat wel herkenbaar is, zijn de gebruikelijke cijfers en rapporten die langs alle kanten naar ons hoofd geslingerd worden.

75 reacties

 • Willy Masson

  4 jaar geleden
  Aandachtstrut nummer één zou beter eens een paar boeken over de evolutie van onze planeet lezen en over de temperaturen hier aan gekoppeld.
 • Andre Vanwaeyenberghe

  4 jaar geleden
  ze zou dit artikel eens moeten lezen : “Ons klimaat evolueerde van tropisch warm naar een bijna ijstijd in amper 200 jaar” en dan eens serieus babbelen zonder geldgewin
 • Nils De Vriendt

  4 jaar geleden
  Zolang je denkt dat de ministers het moeten oplossen ben je fout bezig, neem jij elke dag de auto naar het werk? Bestel jij aan deur geleverde pakjes? Ga jij met het vliegtuig op reis? Heb jij een houtkachel thuis? Top: dan kan jij nog iets voor het milieu doen door ermee te stoppen!
 • Yvan Lissens

  4 jaar geleden
  Zolang er geld aan te verdienen is zullen ze er blijven over zagen. Het is wel schandalig dat ze allemaal op het vliegtuig stappen om hun onderonsje te houden. In deze moderne tijden moet het mogelijk zijn om dit te doen via videoconferentie. Geen vliegtuig, geen dure overnachtingen en maaltijden en als ze ongeïnteresseerd zitten te zappen op hun smartphone heeft tenminste niemand het gezien.
 • Leopold Vanhoof

  4 jaar geleden
  De laatste 60 jaar zijn voor de wereld rampzaliger geweest dan de duizenden jaren daarvoor. Voor mij staat het vast dat de wereld zal ten onder gaan aan de ongebreidelde hebzucht van de mens, en geen enkele maatregel zal dat tegen houden.
 1. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Ziekenhuiseten maakt je alleen maar zieker: “Net zoals bij winkels, moet patiënt ook ziekenhuizen kunnen vergelijken”
  Play

  Ziekenhuis­eten maakt je alleen maar zieker: “Net zoals bij winkels, moet patiënt ook ziekenhui­zen kunnen vergelij­ken”

  Twee weken ziekenhuiskost volstaat om een dramatisch effect te hebben op jouw bloedwaarden én levenslust. Dat blijkt uit een onderzoek door het VTM-programma ‘Ze Zeggen Dat’. Je verliest in die korte tijd al 1 kilogram spieren, terwijl jouw vetmassa stijgt. Het Vlaams Patiëntenplatform betreurt de bedroevende cijfers in een videogesprek met onze redactie.

Wetenschap & Planeet