Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Ook e-sigaret zonder nicotine is schadelijk: deze smaken zijn giftig

WetenschapElektronisch roken, ook wel vaping genoemd, zit de laatste jaren fiks in de lift. De toestellen worden meestal aangeprijsd als een gezondere vervanger voor de echte sigaret: het stilt de drang naar nicotine zonder teer, koolmonoxide of andere schadelijke stoffen. Al is de waarheid vooral dat we nog erg weinig afweten van de effecten van vapen. Een nieuwe studie wijst alvast uit dat de chemische smaakmakers niet zo onschuldig zijn als ze klinken.

89 reacties

 • Jo Van Echelpoel

  3 jaar geleden
  Met de e-sigaret stink je tot je longfalen toch lekker aangenaam
 • Peggy De Pauw

  3 jaar geleden
  Dirk Claeys sluit iedereen die te dik is dan ook maar meteen uit de ziektewet en ook diegenen die alcohol drinken. Geen 2 maten en 2 gewichten.
 • Michél van Haren

  3 jaar geleden
  Beetje mislijdend vind ik dit ...eerst zeggen is schadelijk en vervolgens zeggen maar we moeten het nog testen. Ook e-sigaret zonder nicotine is schadelijk: deze smaken zijn giftig de cellen rechtstreeks geconfronteerd met de smaakstoffen. Een volgende stap is nu om het echte 'vapen' te simuleren,
 • Elfie Berneel

  4 jaar geleden
  Ik ben gestopt in mei met roken en als alternatief ben ik begonnen met vapen. Ik hoest niet meer en voel me beter. Mijn longinhoud is met 10 % verbeterd volgens mijn bedrijfsarts
 • Christel Smet

  4 jaar geleden
  Daarom dat mijn longen nu zuiver klinken ipv wheezing constant vroeger en dat ik voor sommige artsen tot niet roker word aanzien. In Engeland wordt de e sigaret zelfs terugbetaald door de mutualiteit. Zuipen mag vapen niet.
 1. Tot 43 graden in Spanje en ook komende dagen blijft het warm: “Zo vroeg op het jaar zijn we deze hitte niet gewend”
  Play

  Tot 43 graden in Spanje en ook komende dagen blijft het warm: “Zo vroeg op het jaar zijn we deze hitte niet gewend”

  In het zuiden van Spanje worden de volgende dagen maar liefst temperaturen rond 43 graden Celsius verwacht. Extreme temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat vertelt ook Francois de Rooij, een Vlaming die in Málaga woont: “Het is in de schaduw momenteel al 36 tot 38 graden, dus we vrezen voor wat er nog zal komen in de zomer.” Het is overdag dan ook essentieel om verkoeling te zoeken. “Daarom proberen we zoveel mogelijk fysieke arbeid te vermijden”, vertelt Francois.

Wetenschap & Planeet