Ook deze symptomen kunnen wijzen op coronabesmetting volgens nieuwe studie
Een Britse studie bij meer dan een miljoen mensen heeft nieuwe symptomen geïdentificeerd die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus. Het gaat om koude rillingen, hoofdpijn, het verlies van de eetlust en spierpijn. Ze blijken ook leeftijdsspecifiek te zijn: zo hebben minderjarigen vaker last van hoofdpijn en mensen tussen 18 en 54 vaker van spierpijn.
Delen per e-mail
In het Verenigd Koninkrijk worden koorts, een nieuwe en aanhoudende hoest, het verlies van geur en het verlies van smaak beschouwd als de klassieke symptomen van een coronabesmetting. In ons land worden daar volgens de officiële website van de overheid - info-coronavirus.be - nog enkele aan toegevoegd. Het gaat om ademhalingsmoeilijkheden, ernstige en plotselinge vermoeidheid, diarree en huiduitslag.
Volgens een nieuwe studie van het Imperial College London zijn er echter nog meer symptomen die kunnen wijzen op een besmetting met Covid-19. De onderzoekers maakten daarvoor gebruik van gegevens uit de Real-time Assessment of Community Transmission (REACT) Study, die werd uitgevoerd bij meer dan een miljoen mensen. Ze onderzochten bij welke symptomen PCR-testen vaker positief waren en de relatie met de leeftijd.
Koude rillingen
Wat bleek? Dat naast de klassieke symptomen ook koude rillingen (alle leeftijden), hoofdpijn (5-17 jaar), verlies van eetlust (18-54 en 55-plussers) en spierpijn (18-54 jaar) een positieve test konden voorspellen. Wie last had van die symptomen maakte met andere woorden een grotere kans om een positieve coronatest af te leggen. Hoe meer van de symptomen iemand had, hoe waarschijnlijker ook dat de PCR-test positief was.
Er werd ook gekeken naar het effect van de besmettelijker Britse variant B.1.1.7. Daarvoor werden gegevens onderzocht van november, december en januari, toen die variant dominant werd in het Verenigd Koninkrijk. Toen bleken alleen een verlies of verandering van het geurvermogen (meer voorspellend in november en december) en een nieuwe, aanhoudende hoest (meer voorspellend in januari) een verschil te maken.
De Britse overheid raadt op dit moment alleen een PCR-test aan als er sprake is van de vier klassieke symptomen, maar de wetenschappers voeren na hun onderzoek aan dat er veel meer gevallen ontdekt zouden worden als de vier nieuwe symptomen aan dat lijstje toegevoegd zouden worden.
Drie kwart
Mocht iedereen met de klassieke symptomen - koorts, een nieuwe en aanhoudende hoest en het verlies van geur en smaak - getest worden, zou de helft van de symptomatische gevallen ontdekt worden volgens de studie. Met de nieuwe symptomen erbij zou dat opgetrokken kunnen worden tot drie kwart.
De onderzoekers herhalen ook dat de afwezigheid van symptomen niet betekent dat je niet besmet bent. Rond de 60 procent van de mensen die een positieve test aflegden in de studie, hadden geen symptomen in de week ervoor.
LEES OOK:
BEKIJK OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Coronabesmetting bij zwangere vrouwen zorgt niet voor hoger risico bij baby
Als een zwangere vrouw besmet is met het coronavirus, wordt het risico dat de baby in de baarmoeder of na de geboorte sterft niet groter. Dat bevestigt een studie van het Imperial College London die dinsdag werd gepubliceerd in het tijdschrift "Ultrasound in Obstetrics and Gynaecology". -
Rijkste familie van India is van plan 's werelds grootste dierentuin te bouwen
De Ambanis, de rijkste familie van India, zijn van plan om ‘s werelds grootste dierentuin en dierenopvangcentrum in West-India te bouwen. De bouw van de dierentuin is nog niet gestart, maar toch heeft het grote project nu al geleid tot protest van dierenactivisten. -
Gezondheidsexpert van Johns Hopkins: “VS bereikt groepsimmuniteit in april”
Natuurlijke immuniteit door een eerder opgelopen besmetting met het coronavirus komt veel meer voor dan uit de tests blijkt. Dat schrijft Marty Makary, chirurg en gezondheidsspecialist van de gerenommeerde Johns Hopkins University, in een opiniestuk in de Wall Street Journal. Neem daarbij nog eens de al gevaccineerde Amerikanen en Makary verwacht dat de VS tegen april groepsimmuniteit kan bereiken. “Best mogelijk”, reageert epidemiologe Suzanne Judd. -
-
Dit is het loon van een creative in een reclamebureau
-
Wat is een superverspreider? Wat doen tijdens corona? En wanneer laat ik me testen? Een antwoord op de 10 meest gegooglede vragen over corona in Vlaanderen
De coronacrisis houdt ons inmiddels al een jaar in de ban en dat laat zelfs Google niet onberoerd. Want het antwoord op de vragen die we ons al dan niet luidop stellen, zoeken we vaak op via de zoekmachine. Wat zijn de symptomen van corona? En wat is een superverspreider? Een overzicht van de tien meest gestelde vragen aan Google én het antwoord. -
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening. -
13
NASA deelt eerste 360°-panoramafoto in hoge kwaliteit vanop Mars
Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft een indrukwekkende panoramafoto gedeeld die marsrover Perseverance gemaakt heeft vanop het oppervlak van de planeet Mars.